“Solarno drvo” za punjenje mobilnih uređaja

“Solarno drvo” za punjenje mobitela i laptopa postavljeno u krugu Kampusa UNSA

U krugu Kampusa Univerziteta u Sarajevu instalirano je i pušteno u funkciju “Solarno drvo” uz pomoć kojeg će studenti, ali i građani moći da pune svoje mobilne telefone i laptope, na bazi solarne energije.

Ovaj projekt su realizirali studenti Elektrotehničkog fakuteta u Sarajevu, članovi Udruženja studenata i inženjera elektrotehnike IEEE BS.

  • Riječ je o je metalnoj konstrukciji koja izgledom podsjeća na drvo, visine 4,5 metara, na čijem se vrhu nalazi 10 solarnih ploča. Snaga svake ploče iznosi po 80 W, dakle ukupna instalisana snaga ovog autonomnog fotonaponskog sistema je 800 W – pojasnio je Almedin Kavaz predsjednik Udruženja i voditelj projekta.

Po njegovim riječima, ovo nije prvi projekt ovog tipa u svijetu i BiH, ali je ovo “Solarno drvo” po svom dizajnu jedinstveno, izgleda futuristički, a studenti su vodili računa i da bude simetrično.

  • Posjedujemo svu dodatnu opremu koja je potrebna za direktno iskorištavanje proizvedene energije za potrebe punjenja mobitela i prenosnih računara – dodao je Kavaz.

Realizaciju ovog projekta odobrilo je Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS početkom 2015. godine u sklopu Javnog poziva za odabir korisnika sredstava Federalnog fonda za zaštitu okoliša, koja se doznačavaju Kantonu Sarajevo za realizaciju projekata iz oblasti zaštite okoliša. Ukupna vrijednost Projekta je iznosila 22.754,61 KM. Od toga je Ministarstvo odobrilo sredstva u ukupnom iznosu od 18.203,79 KM, dok je preostala sredstva obezbijedilo Udruženje studenata i inženjera elektrotehnike.

solarno drvo

Solarno drvo služi i kao element javne rasvjete, jer su na njemu instalisane štedljive led sijalice koje u različitim bojama svijetle u mraku.

Ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Čedomir Lukić je naveo da projekt izgradnje i instalacije solarnog drveta predstavlja jedan vid promocije korištenja ekološki prihvatljivih obnovljivih izvora energije u Kantonu Sarajevo i BiH.

  • Siguran sam da će ovo dovesti do podizanja svijesti društva, u ekološkom smislu, o važnosti korištenja takve energije sa aspekta zaštite okoliša a posebno zraka kao njegovog sastavnog dijela. Razvoj i korištenje obnovljivih izvora energije dugoročno doprinosi, između ostalog, i diverzifikaciji proizvodnje energije, povećanju konkurentnosti, otvaranju novih radnih mjesta, poticaju razvoja novih tehnologija i domaće ekonomije – istakao je ministar Lukić.

Dodao je i da se kroz ovakav i slične projekte promovišu i radne navike, kao i uključivanje studenata u vannastavne aktivnosti te da je zbog toga Kampus UNSA i bio najadekvatnija lokacija za instaliranje “Solarnog drveta”.

U znak zahvalnosti za ukazano povjerenje studentima, kao i odobrena sredstva za realizaciju projekta, Udruženje studenata i inženjera elektrotehnike je ovom prilikom uručilo zahvalnicu Ministarstvu prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS.

Izvor: Internet portal Klix.ba

You may also like...