SRBIJA NERACIONALNO KORISTISTI ENERGIJU

Energetska efikasnost u Srbiji je izuzetno niska u poređenju sa prosekom u svetu i u zemljama EU. Srbija troši 2,5 puta više energije po jedinici društvenog proizvoda od svetskog proseka i 4 puta više od proseka u zemljama EU. Domaćinstva u Srbiji troše preko 2,5 puta više energije po kvadratnom metru stambenog prostora od severnih zemalja EU. Raspoloživi izvori energije u Srbiji su daleko ispod svetskog i evropskog prošeka, stoga je Srbija veoma zavisna od uvoza energenata čak 33,6% uvozi. Takođe emisija gasova sa efektom staklene bašte iz energetskog sektora iznosi 76%. Privreda proizvodi robu koja nije konkurentna, domaćinstva plaćaju veće račune, dok država odvaja više finansijskih sredstava za uvoz struje, gasa i drugih energenata. Tako smo postali evropski šampioni u neracionalnoj potrošnji energije koju, čak i za javnu rasvetu, trošimo 50% više nego zemlje EU.

rezultati rada Mreže energetskih menadžera Srbije

Drugi CEDEF Samit energetskih menadžera Srbije je organizovan sa ciljem da se širokoj i stručnoj javnosti predstavi Nacrt Zakona o efikasnom korišćenju energije kojim se jasno i precizno definiše uloga energetskih savetnika i menadžera u lokalnim samoupravama i privredi, kao i Budžetski fond za unapređenje energetske efikasnosti. Zakon o efikasnom korišćenju energije po prvi put predviđa i regulative u oblasti energetske efikasnosti u sektoru transporta.

Na osnovu pozitivnih iskustava i rezultata rada Mreže energetskih menadžera Srbije, MEMSa, na Drugom CEDEF Samitu energetskih menadžera Srbije, CEDEF je potpisao Memorandum o saradnji sa E3 Consulting Podgorica i pokrenuo inicijativu za osnivanje Mreže energteskih menadžera Crne Gore.

Cilj Zakona o efikasnom korišćenju energije je da obezbedi i podrži odgovorno, racionalno i održivo korišćenje energije i tako doprinese sigurnijem snabdevanju energijom, smanjenju uvozne zavisnosti, povećanju konkurentnosti privrede i standardu građana, stvori uslove za zapošljavanje visoko stručnih kadrova i lakše ispunjenje obaveza zemlje u pogledu primene OIE, kao i da smanji negativne efekte sektora energetike na životnu sredinu i da omogući ispunjenje obaveza prema Energetskoj zajednici i pridruženje EU.

Drugi CEDEF Samit

  • Prema Akcionom planu o energetskoj efikasnosti usvojenom u julu 2010, cilj Srbije da do 2019. uštedi 9% energije u finalnoj potrošnji a do 2012. 1,5%, – rekao je Dejan Trifunović, pomoćnik ministra, Ministarstvo za energetiku, razvoj i zaštitu životne sredine Republike Srbije. Zakonom se ide ka strateškom planu i međunarodnoj obavezi Srbije da uštedi 9% bruto finalne potrošnje energije do 2018. godine. Zakon će doprineti povećanoj sigurnosti snabdevanja energijom, smanjenju uvozne zavisnosti, povećanju konkurentnosti privrede i standardu građana. On je dodao da će se stvoriti i uslovi za zapošljavanje visoko stručnih kadrova i omogućiti lakše ispunjenje obaveza države u pogledu primene obnovljivih izvora energije. Zakon će smanjiti negativne efekte sektora energetike na životnu sredinu i emisiju ugljen dioksida – rekao je Trifunović, navodeći da će omogućiti i ispunjavanje obaveza prema energetskoj zajednici i pomoći procesu pridruživanje EU.
  • Bez obzira što je u Srbiji cena struje ispod tržišne i što se zbog toga i dalje rasipa kompanija koja danas gradi posao na kalkulaciji sa jeftinom strujom nema dugoročnu perspektivu. Ne postoji način da struja u Srbiji bude i dalje jeftina, i nema drugog rešenja nego da poslovanje bude energetski efikasnije- izjavio je direktor kompanije Schneider Electric Dragoljub Damljanović.

Tom prilikom predstavljena je linija kreditiranja za projekte pospešivanja energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije.

  • Prateći globalne trendove i imajući na umu značaj očuvanja životne sredine i ublažavanje efekata klimatskih promena, Sberbank Srbija je razvila EKO kredite za unapređenje energetske efikasnosti i uštedu energije koji se plasiraju iz izvora Nemačke razvojne banke (KfW). Do sada je plasirano 9 miliona EUR, a preko 300 do sada realizovanih projekata ostvarilo je više nego pozitivan uticaj na životnu sredinu kroz smanjenje ukupne potrošnje energije za 43% i smanjenje ukupne emisija CO2 za 38%. Na ovaj način, Sberbank Srbija potvrđuje svoje poslovanje kao društveno odgovorna institucija koja brine o zaštiti životne sredine i kreira uslove koji će obezbediti dugoročne i pozitivne efekte u cilju povećanja energetske efikasnosti – rekao je Nenad Lučić, menadžer za razvoj proizvoda Sberbank.

Business Advisory Services BAS pri Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD) je projekat poslovnog savetovanja kojim se omogućava mikro, malim i srednjim preduzećima (MMSP) pristup različitim vrstama konsultantskih usluga preko pomoći u vođenju projekata sa domaćim poslovnim savetnicima/konsultantima zasnovanih na principu refundacije troškova.

  • BAS je u 2012 u Srbiji podržao, između ostalog i 10 projekata iz oblasti energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije. U saradnji sa CEDEFom BAS Program je inicirao projekat “Podizanje svesti o značaju projekata iz oblasti EE u sektoru malih i srednjih preduzeća“ . Na okruglom stolu posvećenom energetskoj efikasnosti su se okupili klijenti, konsultanti i predstavnici finansijskih institucija i doprineli kreiranju platforme za unapređenje njihove međusobne komunikacije i podizanje svesti, kao i unapređenje potražnje za projektima iz oblasti EE – naglasila je Bojana Vukosavljević, menadžer programa, EBRD Business Advisory Services (BAS) Srbija.

Srbija danas ima najniži stepen energetske efikasnosti u Evropi. Države zapadne Evrope po kvadratnom metru potroše oko 100 kWh energije godišnje a u našoj zemlji potrošnja je od 150 do 180 kWh. Od ukupno potrošene električne energije u Srbiji skoro polovinu potroše građani u svojim stanovima, čak 65% te energije odnosi se na grejanje.

 

  • Naša misija je da kontinuirano svojim aktivnostima doprinosimo većoj energetskoj efikasnosti, kao i većoj upotrebi obnovljivih izvora energije u Srbiji i regionu. I pre donošenja Zakona o efikasnom korišćenju energije kojim se jasno i precizno definiše uloga i značaj energetskih menadžera, CEDEF je prepoznao njihov doprinos u povećanju energetske efikasnosti te je 14. decembra 2011. osnovao MEMS. Vođeni pozitivnim iskustvom, CEDEF je danas potpisao Memorandum o saradnji sa E3 Consulting Podgorica i pokrenuo inicijativu za formiranje Mreže energetskih menadžera Crne Gore kako bi se poboljšala energetska efikasnost u regionu – istakla je Jovanka Arsić-Karišić, predsednik UO CEDEF.

You may also like...