SUN Energy Balkan u Srbiji

Kompanija SUN Energy Balkan u Srbiji je prisutna od septembra 2013. godine i nudi kompletna rešenja u oblasti obnovljivih izvora energije. Specijalizovana je za projekte u objektima kolektivnog stanovanja i sprovodi ih na osnovu ESCO koncepta. Suština je da se investicija u energetsku efikasnost ili obnovljive izvore energije isplati kroz ostvarene uštede u odnosu na troškove koje bi klijent inače imao. Kompanija iza sebe ima četiri projekta u oblasti kolektivnog stanovanja.

Nenad Mitošević direktor kompanije SUN Energy Balkan u Srbiji

  • Jedan objekat je useljen i stanari već koriste naše usluge grejanja, a čim bude neophodno biće im dostupna i usluga centralnog hlađenja. Preostala tri objekta bi trebalo da se završe tokom ove godine, a u jednom od njih biće dostupna i usluga centralnog snabdevanja sanitarnom toplom vodom – objašnjava Nenad Mitošević direktor kompanije SUN Energy Balkan u Srbiji. ESCO koncept podrazumeva realizaciju investicija koja se naplaćuje od uštede ostvarene na strani energetske efikasnosti. Smanjujući račune za energiju ostvarujemo slobodan prihod koji korisnike ESCO usluge koristi da bi isplatio investiciju ESCO kompanije u obnovljeni energetski sistem. Drugim rečima to znači vraćanje investicije od ostvarenih ušteda. Njegova primena nije vezana samo za zgradarstvo već i u javnoj rasveti, javnim ustanovama, znači kod svakog objekta koji energiju troši neracionalno – ističe Mitošević.

U realizaciji rekonstrukcije objekta primenjuju holandski tria energetica koncept. Prvi korak je da se smanji postojeća potrošnja energije kroz primenu mera energetske efikasnosti, kako bi se smanjili toplotni gubici i dobici. Zatim se uvode obnovljivi izvori energije u meri u kojoj to lokacija dopušta i treći korak je uvođenje dodatnog, neobnovljivog izvora energije za pokrivanje potrošnje pri ekstremno niskim temperaturama.

  • Primenom ovog koncepta u Srbiji, moguće je ostvariti uštede i preko 50 odsto u odnosu na prvobitno stanje. Ova procena bazirana je na nekim preliminarnim analizama koje smo radili za projekte u oblasti kolektivnog stanovanja i u javnim ustanovama. Naravno značaj uštede se dodatno povećava sa rastom cena energije – objašnjava Mitošević.

Realizacija prvog projekta rekonstrukcije počinje 2015. godine. Stanarima će se ponuditi zamena stolarije, kompletna izolacija zgrade i uvođenje sistema grejanja i hlađenja na obnovljive izvore energije. Po ESCO principu, celokupna investicija bi bila trošak kompanije SUN Energy Balkan, a obaveza stanara je samo da redovno izmiruju svoje račune za grejanje tokom ugovornog perioda.

  • Stanari u istom trošku koliko danas plaćaju grejanje dobijaju i grejanje i hlađenje. Od nas dobijaju zamenu stolarije, novu fasadu, termoizolaciju, dobijaju sistem grejanja i hlađenja za celu zgradu, grejanje na željenoj temperaturi 24 sata. Stanari imaju mogućnost da plaćaju energiju po principu naplate po utrošku, i račun im se sastoji iz dva elementa, jedan je instalisana snaga uređaja u stanu a drugi je potrošnja energije – objašnjava Mitošević.

Donošenje svih neophodnih pravilnika i modela ESCO ugovora omogućiće i početak saradnje sa javnim sektorom. U vremenu kada javni sektor više ne može da se zadužuje, a troškovi energije rastu, ESCO model naći će široku primenu.

  • Mi možemo da budemo dobri partneri opštini u smanjenju troškova. Na primer Dom zdravlja ima određeni nivo potrošnje, da bi se on smanjio potrebno je uložiti određena sredstva. ESCO kompanija ulaže određena sredstva u Dom zdravlja uz obavezu da preuzimaju energiju od nas određen broj godina. Mi ćemo spustititi dosadašnji račun grejanja za 10 odsto, tako da se odmah vide uštede, a svoje investicije isplatićemo kroz određeni broj godina – ističe Mitošević. Projekte energetske efikasnosti sprovode iskusne privatne kompanije čime se značajno poboljšava kvalitet ovakvih ulaganja. On je istakao da se primenom ovog pristupa smanjuju operativni troškovi kao što su grejanje, rasveta, ventilacija i snabdevanje pijaćom vodom, finansiranih iz sredstava ESCO i plaćenih putem ostvarene uštede.

Kapacitet ESCO firme ide paralelno sa znanjem i razumevanjem energetskih potreba u stambenim zgradama i čini ih prirodnim partnerom za skupštine stanara i investitore koji su okrenuti budućnosti.

Dosadašnji partneri u projektovanju novih objekata već računaju na SUN Energy kao snabdevača energijom i prihvataju obnovljive izvore energije kao svakodnevnicu u poslovanju. Ono što otežava proces u praksi jeste nedostatak organizacije, jer se stanari i dalje plaše promena i nemaju poverenja, ali iz ove kompanije veruju da bi adekvatnom edukacijom i ovakva situacija mogla da se prevaziđe.

 

You may also like...