Svetski dan energetske efikasnosti u Tivtu

Povodom obeležavanja 5.Marta – Svetskog dana energetske efikasnosti “ZOPT“ – Centar za obrazovanje i trening u saradnji i pod pokroviteljstvom Opštine Tivat realizovao je dvonedeljne radionice na temu energetske efikasnosti.

Radionice su bile namenjene završnim razredima osnovne škole u cilju unapređenja energetske efikasnosti i podizanja nivoa svesti dece školskog uzrasta. Nakon niza edukativnih i kreativnih radionica (ukupno 7), održana je završna manifestacija – besplatna podela izrađenih suvenira na temu energetske efikasnosti kao i novih štednih i LED sijalica građanima Tivta.

Svetski dan energetske efikasnosti u Tivtu

Polaznicima radionica su uručene diplome, a  energetski menadžer Opštine Tivat Petar Vujović se zahvalio svima koji su učestvovali u realizaciji ove aktivnosti.

  • Energetska efikasnost predstavlja temelj na kome počiva budući razvoj ne samo Crne Gore već Evrope pa i šire. Međunarodna agencija za energetiku (IEA) procenjuje da će se u svetu potrošnja energije povećati za 40 % tokom naredne dve decenije, što znači da vlade svih zemalja, a samim tim gradovi  i jedinice lokalne samouprave, treba da ovoj tematici posvete dužnu pažnju, gde uz promovisanje koncepta energetske efikasnosti fokus treba usmjeriti i na alternativne (obnovljive) vidove energije.  Opština Tivat, kao i svake godine ulaže značajna sredstva upravo u ovu oblast. Tako smo recimo prošle godine uložili 226.000 EUR u razne aktivnosti koje doprinose unapređenju energetske efikasnosti, od obnove fasada zgrada, rekonstrukcija kotlovskih sistema, zamene starih sijalica sa štedljivima i led diodama, do najnovije akcije nabavke prvih solarnih klupa u Crnoj Gori koje su pre neki dan postavljene u našem gradu, a koje predstavljaju sam vrh svetske ponude pametnih solarnih klupa u ovom trenutku. Ove godine nastavićemo i dalje na unapređenju energetske efikasnosti i uložiti još veća sredstva – istakao je gospodin Petar Vujović.

Ova aktivnost predviđena je trogodišnjim Programom unapređenja energetske efikasnosti, a realizovana je uz podršku Energetskog menadžera, Tima za energetsku efikasnost i Zelenog tima opštine Tivat.

Izvor: Opština Tivat

You may also like...