Tretiranje zelenih površina protiv krpelja i komaraca

Povoljni vremenski uslovi omogućili su da se izvedu akcije tretiranja zelenih površina protiv komaraca i krpelja u Kragujevcu. Grad je ove godine za te namene opredelio pet miliona dinara.

Druga akcija tretiranja zelenih površina protiv komaraca obavljena je uređajima sa zemlje. Tretirane su površine u užem gradskom jezgru, oko jezera Bubanj, Šumaricama, Košutnjaku, Ilinoj vodi, parkovima, blokovskim zelenilima, skverovima, drvoredima. Poseban akcenat je stavljen na ugrožena područja Grada. Izvedeno je i prvo tretiranje zelenih površina protiv krpelja na jezeru Bubanj, Velikom parku, Šumaricama, Ilinoj vodi, Pivarskom parku, gradskim skverovima kod Skupštine grada, ’’Zlatne ruže’’, ’’Sokolane’’ i u ’’Novoj koloniji’’ kao i u naseljima Centralna radionica, Bagremar, Aerodrom, Vašarište, Ljubine livade.

Gordana Damjanović, član Gradskog veća

  • Gradska uprava za zdravstvo i socijalnu politiku kao integralni deo prevencije sprovodi mere suzbijanja komaraca i krpelja četiri puta godišnje. Tretiraju se sve veće zelene površine u gradu, parkovski blokovi, zelenilo, područja oko jezera i sva ona mesta koja nam prijave komunalne inspekcije, građani kao i mesne zajednice – istakla je dr Gordana Damjanović, član Gradskog veća.

Gradska uprava je za ove namene obezbedila pet miliona dinara. Tretiranje je izvedeno sredstvima koja su bezopasna za ljude, tako da nikakve posebne mere predostrožnosti nisu bile potrebne. Ova sredstva protiv komaraca i krpelja preporučene su od strane Svetske zdravstvene organizacije i dala su, prema dosadašnjem iskustvu, najbolje rezultate u pripremi. Pčelari su na vreme obavešteni da budu u pripravnosti, jer je preparat mogao nepovoljno da deluje na pčele.

You may also like...