U Britaniji će plaćati kompanijama da preuzimaju struju

Idućeg meseca National Grid, operator prenosnog sistema Velike Britanije počeće da plaća desetak britanskih kompanija da koriste električnu energiju po tačno utvrđenoj šemi, kako bi pomogli uravnotežavanju sistema kada je proizvodnja iz obnovljivih izvora energije velika.

National Grid je objavio popis 12 preduzeća koja su sklopila ugovore po tzv. Demand Turn Up šemi koja će trajati od maja do septembra.

National Grid, operator prenosnog sistema Velike Britanije

Prema tom modelu kompanije će određeni deo proizvodnih procesa obavljati sredinom dana ili tokom noći kada je velika proizvodnja iz vetroelektrana i fotonaponskih elektrana.

Kao deo konkursa kompanije su trebale da dokažu svoju sposobnost da preuzmu energiju odnosno da će ta energija zaista i biti iskorištena.

Tim će kompanijama National Grid platiti 1,5 funti po MWh zato što su deo modela, odnosno 60 do 70 MWh ako se po potrebi odazovu i preuzmu energiju.

Za poređenje – aktualna cena britanske energije na spot tržištu je oko 37 funti po MWh.

Model je otvoren i za male proizvođače struje, koji mogu smanjiti proizvodnju energije u kogeneracijama. 2014.

National Grid je platio proizvođačima iz vetroelektrana 10 miliona funti da prekinu proizvodnju kada bi potražnja za energijom bila niska, kako sistem ne bi patio od previše energije.

National Grid predviđa da će potražnja za električnom energijom ovog leta biti rekordno niska. Proizvodnja zelene energije u toj zemlji 2015. predstavljala je 25% ukupne proizvodnje, javlja EMP.

Izvori: Energetika.ba, REUTERS

You may also like...