U Srbiji oboren rekord u potrošnji struje

zima

Uz izuzetan rad svojih kapaciteta i minimalan uvoz EPS izdržao do sada najveći udar na elektroenergetski sistem. – Novi talas hladnoće sredinom sledeće nedelje, toplane moraju da greju, inače će elektroenergetski sistem biti ugrožen

Tokom izuzetno hladnog dana potrošnja električne energije u Srbiji 2. februara dostigla je 157,3 miliona kilovat sati. To je apsolutni ikad postignuti rekord i premašuje raniju najveću dnevnu potrošnju od 156,6 miliona kWh, ostvarenu 31. decembra prošle godine. To je drugi put u ovoj zimskoj sezoni da se dostiže rekordna potrošnja.

Ovaj rekord je bio očekivan s obzirom da se u poslednjih dvadeset ledenih dana potrošnja kretala oko 155 miliona kilovat sati. Najveći udar na elektroenergetski sistem EPS je izdržao zahvaljujući maksimalnom radu svih kapaciteta – juče je proizvedeno 156,6 miliona kilovat sati, što je druga najveća potrošnja u istoriji Elektroprivrede Srbije kao i uz pomoć minimalnog uvoza od svega šest odsto.

Po ko zna koji put pokazalo se da tokom ovako hladnih dana najveći deo Srbije koristi struju za grejanje domaćinstava, koja je ubedljivo najjeftiniji i najsigurniji energent. Iz toplana u mnogim gradovima Srbije, međutim, stižu upozorenja da zaliha energenata gotovo da nema, a ako zataje daljinski sistemi, očekuje se da će i ta domaćinstava preći na grejanje na struju. To će biti dodatno opterećenje za sistem Elektroprivrede Srbije, koja je spremna da sopstvenom proizvodnjom i sa ugovorenim uvozom, podmiri zahteve svih kupaca i obezbedi dovoljno električne energije. Zbog preopterećenja distributivne mreže bilo je nekoliko lokalnih kvarova, koji su otklonjeni u najkraćem vremenskom roku.

Narednih dana, ipak, očekuje se otopljenje i istovremeni pad potrošnje električne energije, ali dugoročna prognoza najavljuje hladni talas već sredinom naredne nedelje, pa se opet očekuje novi rast potrošnje struje.

You may also like...