Učenici CEOOR- a u poseti Hidrometeorološkom zavodu Srbije

poseta-srednjoskolaca-zavodu

Finska AmbasadaU okviru realizacije projekta Centra za ekološko obrazovanje i održivi razvoj, pod nazivom “Podizanje svesti kod učenika osnovnih i srednjih škola po pitanjima klimatskih promena i energetske efikasnosti uz istovremeno podizanje kapaciteta Centra za ekološko obrazovanje i održivi razvoj”, učenici kragujevačkih srednjih škola, posetili su Republički hidrometeorološki zavod u Beogradu. To je deo obuke učenika koji učestvuju u radu Centra, koji je podržala ambasada Republike Finske.

 

Nakon seminara koji je održan u Kragujevcu na kome je bilo reči o uzrocima klimatskih promena, posledicama i što je najbitnije preventivnim merama koje mogu da ublaže ovaj ekološki problem, učenici srednjih škola koji učestvuju u radu Centra za ekološko obrazovanje i održivi razvoj, posetili su Republički hidrometeorološki zavod. Tom prilikom učenici su mogli praktično na licu mesta da se upoznaju sa operativnim funkcijama sistema rane najave meteoroloških i hidroloških nepogoda.

merenje isparavanja vodepredavanje pod "vedrim" nebom

 • Ovim programom mi smo pokušali Danica Spasovda približimo učenicima naš ukupan hidrometeorološki informacioni sistem koji praktično obuhvata operativne sisteme, neprekidnog praćenja stanja vremena, klima i voda uključujući zagađenost vazduha i voda a naravno – kako kaže Danica Spasov iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije, obuhvata program istraživanja.

   

u laboratoriji

Nakon obilaska Odeljenja za meteorološko bdenje i Hemijske laboratorije zavoda upoznali su se sa operativnim i istraživačkim funkcijama i programima Podregionalnog centra za klimatske promene za Jugoistočnu Evropu.

impresije učenika

 • Prema rečima nekih učenika ova poseta im je pomogla da saznaju koliko je teško napraviti vremensku prognozu koju gledaju svakog dana, ali i da shvate koliko je savremena naša oprema i koliko smo mi kao mala zemlja dosta napredniji u odnosu na druge zemlje. Jedan broj učenika svoje buduće zanimanje našli su kao tehničari za zaštitu životne sredine pa im je ova poseta pomogla da vide kako sve to praktično izgleda i time potvrde neka svoja znanja iz ekologije, a to će im ujedno pomoći u njihovom daljem usavršavanju.

   

meteorološki balonInače Republički hidrometeorološki zavod kao partner naučno istraživačkih ogranizacija u novom ciklusu naučno istraživačkih projekata za 2011 godinu aktivno će učestvovati u promovisanju nauke i tehnologije u segmentu svog rada, a to je meteorologija, hidrologija, monitoring životne sredine, klimatske promene, modeliranje vremena… Istovremeno intenzivno razmišljaju na koji način da otvore vrata i za sve zainteresovane srednjoškolce, koji žele da se upoznaju sa radom ovog Zavoda.

 

 • Smatramo da u Hidrometeorološkom zavodu se radi spektar zanimljivih poslova i da srednjoškolci

  Milan Dacić- direktor RHMZ-a Srbije

  Milan Dacić- direktor RHMZ-a Srbije

  sigurno mogu da na neki način steknu uvid u sve to prilikom izbora svojih zanimanja – ističe Milan Dacić direktor RHMZ-a Srbije. Ovo je prva poseta srednjoškolaca našem Zavodu i mi planiramo – dodaje on, da to bude naša redovna aktivnost jer i sami znamo koliko je izbor zanimanja težak i koliko je prava informacija koja se na vreme plasira korisna za srednjoškolce prilikom upisivanja fakulteta.

You may also like...