UNESCO volontersi kamp „Nasleđe u našim rukama“

Zaštita prirode na UNESCO volonterskom kampu „Nasleđe u našim rukama“

U organizaciji Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Niša, u periodu od 12. do 25. avgusta 2017. godine na arheološkom lokalitetu Caričin grad (Justiniana Prima) kod Lebana, u neposrednom okruženju budućeg Parka prirode „Radan“, održava se pod pokroviteljstvom UNESCO volonterski kamp u cilju popisivanja i zaštite dekorativnih kamenih elemenata.

ACTION CAMP - DECORATED ARCHITECTURAL STONE ELEMENTS RESCUE AND CONSERVATION

ACTION CAMP – DECORATED ARCHITECTURAL STONE ELEMENTS RESCUE AND CONSERVATION

Kamp je organizovan u okviru UNESCO programa WHV-Heritage in our Hands („Nasleđe u našim rukama“). U radu kampa učestvovuje oko dvadest volontera iz celog sveta koji su se prijavili preko sajta WHV-Heritage in our Hands.

Kao deo pripreme volontera za rad na terenu, realizovana su stručna predavanja, radionice i obilazak terena. Tim povodom predstavnici Zavoda upoznali su učesnike kampa, studente istorije umetnosti i arheologije sa prirodnim nasleđem Srbije, sistemom zaštite prirode i značajem integralne zaštite prirodnog i kulturnog nasleđa. Predavanje o prirodnoj baštini Srbije i aktivnostima Zavoda u zaštiti prirode, održala je andragog Nataša Panić, dok je biolog Dragana Nedeljković upoznala volontere sa vrednostima budućeg Parka prirode „Radan“, koji se nalazi u blizini Caričinog grada.

Programu UNESCO World Heritage i aktivnostima na kampu posvećenom zaštiti i konzervaciji dekorativnih kamenih elemenata u Caričinom gradu, volonterima je predstavila Elena Vasić Popović, direktorka Zavoda za zaštitu spomenika grada Niša. O tekućim istraživanjima i istorijskom i arheološkom značaju Caričinog grada, prezentaciju je održao prof. dr Ivan Bugarski, nakon koje je učesnicima kampa u okviru stručnog obilaska i na terenu predstavio vrednosti lokaliteta.

Najveći deo realizacije kampa posvećen je terenskom radu, budući da su od 15. do 23. avgusta volonteri angažovani na čišćenju i popisivanju dekorativnih kamenih elemenata na lokalitetu. U završnom delu kampa volonteri će imati priliku da upoznaju šire okruženje Caričinog grada i u jednodnevnoj ekskurziji posete kampe.

Arheološko nalazište „Caričin grad“ (Justiniana Prima) predstavlja jedinstveno naselje koje je podigao vizantijski car Justinijan Prvi u periodu od VI do VII veka naše ere, u čast njegovog mesta rođenja, koje se nalazilo u neposrednoj blizini. Caričin grad je građen u cilju uspostavljanja biskupskog i administrativnog sedišta i ima pet objekata sa očuvanim mozaičnim podovima.

Program kampa možete preuzeti ovde.

Reportažu RTS o Kampu možete pogledati ovde

Izvor: Zavod za zaštitu prirode Srbije

You may also like...