Uspešnije sprovođenje zemljišne politike

Vlada Republike Srbije je na predlog Ministarstva poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede, usvojila Uredbu o utvrđivanju programa izvođenja radova na zaštiti, uređenju i korišćenju poljoprivrednog zemljišta za 2012. godinu radi uspešnijeg sprovođenja zemljišne politike.

Iz agrarnog budžeta za 2012. godinu za sprovođenje ove mere izdvojeno je 1.849.336.869 dinara.

Uredba o utvrđivanju programa izvođenja radova na zaštiti, uređenju i korišćenju poljoprivrednog zemljišta za 2012. godinuRadovi na zaštiti, uređenju i korišćenju poljoprivrednog zemljišta za 2012. godinu podrazumevaju nova investiciona ulaganja, završetak započetih, nezavršenih ili isplata dela neisplaćenih radova iz 2010. i 2011. godine (za uređenje poljske putne mreže, izgradnju i modernizaciju sistema za odvodnjavanje i sistema za navodnjavanje, za privođenje kulturi poljoprivrednog zemljišta, poboljšanje kvaliteta obradivog poljoprivrednog zemljišta i kontrolu plodnosti, za opremanje za protivgradnu zaštitu, identifikaciju i obeležavanje poljoprivrednog zemljšta u državnoj svojini i za projekte) i isplatu neisplaćenog dela podsticajnih sredstava za dato obradivo poljoprivredno zemljište staračkih domaćinstava (fizičkim licima) u 2005, 2006, 2007, 2008, 2009. i 2010. godini.
Korisnici podsticajnih sredstava za finansiranje izvođenja radova na rehabilitaciji, revitalizaciji, rekonstrukciji, modernizaciji i izgradnji sistema za navodnjavanje su javna vodoprivredna preduzeća. Pravo na korišćenje ovih podsticajnih sredstava korisnici ostvaruju po dostavljanju dokumentacije (elaborata ili izvoda iz tehničkog rešenja), a korišćenje podsticajnih sredstava ostvaruje se nakon sprovođenja postupka javne nabavke za izvođenje radova i kupovinu opreme za navodnjavanje.
Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u „Službenom glasniku Republike Srbije“.

You may also like...