ZAMENITE SIJALICU, ŠTEDITE ENERGIJU

Zaposleni u društvu za konsalting i reviziju KPMG d.o.o. Beograd i korisnici Doma učenika Srednje PTT škole organizovali su zajedničku volontersku akciju zamene sijalica u Domu učenika u Beogradu. Postavljene su 162 štedljive sijalice i time zamenjene sve postojeće sijalice u prostorijama i hodnicima doma.

Pored ekonomskih i energetskih faktora, najveći doprinos je zaštita životne sredine

  • Velika je čast i zadovoljstvo videti kompaniju kao što je KPMG, koja primere dobre prakse prenosi kroz svoje poslovanje i daje dobar primer ostalim kompanijama u Srbiji. Pored ekonomskih i energetskih faktora, najveći doprinos je zaštita životne sredine kako bismo je sačuvali za generacije koje dolaze. Ministarstvo podržava ovakve akcije jer je energetska efikasnost uz očuvanje životne sredine među prioritetima ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine – istakao je Dejan Trifunović, pomoćnik ministra energetike, razvoja i životne sredine u Vladi Srbije.

U Evropskoj uniji od 2013. godine obične sijalice će u potpunosti biti zamenjene štedljivim, a već sada se u prodaji ne mogu naći klasične sijalice od 60, 75 i 100 vati

Koliko sijalice daju doprinos uštedi energije, govori i podatak da ukoliko bi svako domaćinstvo u Srbiji zamenilo jednu klasičnu sijalicu od 100 vati sa štedljivom od 20 vati, dobio bi se isti efekat osvetljenja, ali bi se ostvarila značajna ušteda energije. Prosečnom domaćinstvu će se to isplatiti za 8 do 10 meseci, a na nivo države će se godišnje uštedeti oko 330 miliona kilovat sati, što je oko 16 miliona evra.

  • Ovo je samo još jedan primer u postizanju ”zelenih” ciljeva, koje je moguće ostvariti kroz udruživanje snaga i potencijala partnera. Težnja KPMG-a je da stalno unapređuje najbolje prakse, a u ovom slučaju to je svakako uspeh da se za zajednički društveno korisni cilj objedini javni, privatni i nevladini sektor. Zadovoljstvo nam je što smo imali priliku da pomognemo Domu učenika Srednje PTT škole, gde se vidi veliko zalaganje uprave da pruži učenicima najbolje uslove boravka i rada. Svetlost novih sijalica još više će istaći uređeni eneterijer ovog doma – izjavila je Marijana Pavlović, menadžer za ljudske resurse u KPMG Beograd, dodajući da veruje da će nakon plaćanja novih računa električne energije za Dom učenika ušteda biti znatno veća.

U Evropskoj uniji od 2013. godine obične sijalice će u potpunosti biti zamenjene štedljivim, a već sada se u prodaji ne mogu naći klasične sijalice od 60, 75 i 100 vati. Moguće je da će već od sledeće godine i u Srbiji započeti proces uklanjanja običnih sijalica sa tržišta.

You may also like...