Zika virus pojavio se i u Austriji

Zika virus, koji je prisutan u više zemalja južne Amerike, registrovan je i u Austriji, pošto je Institut za tropsku medicinu Univerziteta u Beču ustanovio prisustvo tog virusa kod jedne Austrijanke koja se vratila iz Brazila.
Specijalista za tropsku medicinu Hervig Kolarič rekao je agenciji APA da dijagnoza zaraze Zika virusom nije opasna, izuzev ako je pacijentkinja trudna.

Komarac

  • Narednih nedelja ce se sve više ljudi sa putovanja iz južne Amerike vraćati sa infekcijom Zika virusom. Četiri petine to neće ni primetiti, a ujedno je nebitno da li imaju Zika virus, izuzev ako se radi o trudnicama – naglasio je Kolarič.

On isključuje mogućnost epidemije u Austriji, navodeći da je kao prvo prehladno, a kao drugo da nema odgovarajućeg načina prenošenja.

Virus Zika, koji prenose komarci, eksplozivno se širi, izjavila je šefica Svetske zdravstvene organizacije Margaret Čan je i za 1. februar sazvala hitan sastanak posvećen ovoj epidemiji. Na tom sastanku će biti odlučeno da li da bude proglašena vanredna situacija na međunarodnom nivou.

Šefica SZO je izjavila da, iako nema definitivnog dokaza da je virus Zika odgovoran za nagli rast broja slučajeva rađanja dece sa teškim oštećenjem mozga u Brazilu, “nivo opasnosti je izuzetno visok”.
Ona je dodala da postoji moguća veza između infekcije virusom Zika i Gijen-Bareovog sindroma, koji može da uzrokuje privremenu paralizu.SZO je poslednji put sazvala međunarodnu vanrednu situaciju 2014. godine zbog epidemije ebole u zapadnoj Africi, tokom koje je od te bolesti preminulo više od 11.000 ljudi.

http://www.rts.rs/

You may also like...