EPS spreman za ledeni talas

proizvodnja-struje

Potrošnja električne energije na teritoriji cele Republike približila se nivou od oko 150 miliona kilovat-sati. Narednih dana se očekuje dalji rast potrošnje. S obzirom da su najavljeni ledeni dani u naredne dve nedelje, u Elektroprivredi Srbije procenjuju da je sasvim moguće prebacivanje svih do sada zabeleženih rekorda u potrošnji i približavanje granici od 160 miliona kilovat-časova.

HE Djerdap 2Iako u Srbiji ima dovoljno energenata i ne postoji gasna kriza, potrošnja struje je sve veća pre svega zbog dispariteta cena energenata. Na teritoriji Vojvodine, gde je gasifikovano oko 200.000 domaćinstava, nema nikakve razlike u potrošnji električne energije radnim danom i nedeljom – svakog dana je na nivou od oko 30 miliona kilovat-sati. To su takođe rekordne potrošnje u Vojvodini koje pokazuju da mnoga domaćinstva umesto gasa za grejanje koriste električnu energiju.

Elektroprivreda Srbije je spremna za novi ledeni talas i visok nivo potrošnje i obezbediće dovoljno električne energije. Međutim, na distributivnoj mreži koja nije građena za opterećenja koja su posledica grejanja na struju, mogući su kvarovi i kratkotrajni prekidi u snabdevanju koje će otklanjati distribucije uz povećan broj dežurnih ekipa.

You may also like...