Invazivne vrste na našim kopnima i vodama

Akvarijum u Kragujevcu, prvi javni slatkovodni ‚akvarijum u Srbiji, obogatio je svoju kolekciju retkim vrstama riba iz jezera Afrike. Takođe do 15 juna posetioci će moći da vide novu postavku invazivnih stranih vrsta na kopnu i vodi.

U skromnoj postavci koja se nalazi u Akvarijumu posetioci mogu da vide invazivne vrste koje su došle u naše vode sa drugih kontinenata i koje se na našem području vrlo brzo šire, praveći problem domaćim vrstama riba i školjki. Radi se o najopasnijim invazivnim vrstama koje su se naselile na naša područja, i žive ne samo u vodi već i na kopnu. Deo postavke nalazi se i u Botaničkoj bašti gde se mogu videti vrste koje se odnose na kopneni eko sistem. U Akvarijumu se nalaze invazivne vrste beskičmenjaka kao što su američki rakovi koji su ušli u Dunav i proširili se po čitavoj Srbiji, zatim kineske školjke koje se nalaze u Gružanskom i Šumaričkom jezeru, a tu su i male popularno nazvane zebra školjke, koje su se naselile u Gružanskom jezeru i predstavljaju veliki problem, jer mogu da uđu i u vodovodni sistem.

Prof. dr Vladica Simić, rukovodilac Akvarijuma

  • Tu su invazivne vrste riba kao što je američki som, sunčica, zatim azijske vrste, a ono što je interesantno to je da ne nanose samo štetu domaćim vrstama nego su i prenosioci različitih bolesti kao što su bakterije i paraziti. Pogotovu američki rak može biti prenosilac račje kuge koja je 60-tih godina gotovo uništila populaciju rakova u čitavoj Evropi –istakao je prof. dr Vladica Simić, rukovodilac Akvarijuma.

Postoje i vrste gmizavaca, poput kornjača crvenouha, koje najčešće kao kućni ljubimci završe u jezeru Šumarice i Bubanj i tako ugrožavaju naše domaće kornjače. Zato se apeluje na građane da ove egzotične životinje ne bacaju u naše vode već da savet kako da ih otuđe potraže od stručnjaka iz Akvarijuma. Postavka invazivnih vrsta biće otvorena za posetioce do 15 juna, a nakon toga početkom oktobra u planu je nova postavka posvećena zagađenju vodenih eko sistema, a posebno problemu cvetanja vode i pojave nepoželjnih algi i bakterija u vodama.

You may also like...