Kako rešiti problem otpadnih tonera

Udruženje Laser Toner Reciklera Srbije još od maja 2015 godine, obraćalo se Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine, Ministarstvu privrede, Vladi Republike Srbije kako bi im pomogli u rešavanju problema otpadnih tonera, odgovor od nadležnih još nije stigao.

Udruženje Laser Toner Reciklera Srbije

  • Kako se radi o problemu koji pogađa sve sredine u Republici Srbiji, apelujemo na sve NVO koje se na bilo koji način bave ekologijom i zaštitom životne sredine i sredstva informisanja da se priključe rešavanju ovog problema, na taj način što će na e-mail adresu Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine (kabinet.info@minpolj.gov.rs) uputiti e-mail poruku sa pitanjem: Kada će biti rešen zahtev Udruženja Laser Toner Reciklera Srbije? – rekao je Toni Golja, predsedn Toni Golja, predsednik ULTRS.

Rešenja su vrlo jednostavna i održiva. Mora se definisati pravilnik i potrebno je sprovoditi ga u praksi. Najveći problem, koji ujedno i stvara najviše opasnog otpada, jesu toneri iz nekih azijskih zemalja koji se ne repariraju zbog lošeg kvaliteta materijala, već se odbacuju nakon prve upotrebe i njihovo kretanje kao otpada je nepoznato. Uvođenjem kontrolisanog uvoza, obaveznih hemijskih analiza pri uvozu i obavezne evidencije i praćenja od strane uvoznika i nadležnih službi ovaj problem bi se drastično smanjio jer je na tržištu Srbije preko 80% ovih tonera. Toneri koji se repariraju moraju imati dokumentaciju o kretanju otpada. Naravno, to mogu ispoštovati samo ovlašćeni operateri, što mogu kontrolisati samo državni organi.

  • Što se tiče postupanja sa otpadnim toner prahom, koji je i najveći problem, postoje tehnička rešenja koja su pojedini članovi našeg udruženja nudili nadležnim ustanovama, ali, nažalost, bez razumevanja i interesovanja nadležnih. Pozivamo nevladine organizacije da pokažu što veću solidarnost sa našim zahtevom i na taj način pokažu snagu nevladinog sektora. Ako nekoliko stotina NVO pošalje po e-mail poruku, nadamo se da na toliki broj poruka Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine ne može da ostane ravnodušno – istakao je Golja.

You may also like...