Međunarodna konferencija ’’Energetika i održivi razvoj’’

Kragujevački sajam

Međunarodna konferencija ’’Energetika i održivi razvoj’’ koja će biti održana od 11. do 13. marta u Kragujevcu, na Šumadija sajmu, organizovaće se u saradnji sa Ministarstvom rudarstva i energetike Srbije i kompanijom Fiat Srbija. Jedan od pokrovitelja ovog skupa biće i Elektroprivreda Srbije.

Evropski i svetski trendovi u razvoju energije i borbi za zaštitu životne sredine i nove mere za sprečavanje klimatskih promena, uz programe energetske efikasnosti i održivog razvoja, inicirali su Međunarodnu konferenciju ’’Energetika i održivi razvoj’’. Učestvovaće brojni stručnjaci iz oblasti energetike, klimatologije, ekologije, održivog razvoja ali i industrije, nauke.

Očekuje se i prisustvo predstavnika međunarodne zajednice, Evropske unije, Ugovora o energetskoj zajednici, UN, IEA, značajnih kompanija i strateških partnera naše države, pre svega iz Italije. U delu koji se odnosi na zaštitu životne sredine biće ukazano na uveliko vidljive štetne posledice klimatskih promena kao i na značaj reciklaže za uštedu energije.

U sklopu pratećeg programa Sajma energetike 13. marta će na Šumadija sajmu biti održani Dani italijansko – srpske privredne saradnje, gde će se u prisustvu najviših zvaničnika Srbije i grada biti potpisan Protokol o realizaciji projekta o postrojenju za proizvodnju električne energije za region Kragujevac.

  • Ono čime počinje Elektroprivreda ozbiljno da se bavi to je zelena energija – ističe Bratislav Čeperković, izvršni

    Bratislav Čeperković, izvršni direktor JP EPS

    Bratislav Čeperković, izvršni direktor JP EPS

    direktor JP EPS. Tako je za regiju Moravičkog i Zlatiborskog okruga u Užicu ova kompanija potpisala protokol o izgradnji energane za sagorevanje industrijskog, komunalnog i biološkog otpada a koja će da proizvodi električnu energiju – dodaje on. Takav projekat biće pokrenut i u Kragujevcu, gde ćemo zajedno sa Skupštinom grada krenuti u realizaciju projekta o postrojenju za proizvodnju električne energije za taj region.

Cilj ovakvih projekata je dobijanje zelene – obnovljive energije, pa će tako energana u Užicu imati 6 MW izlazne električne energije, blizu 15 toplotne energije, a očekuje se da će u Kragujevcu biti i veća proizvodnja ove obnovljive energije. U istom danu planirano je i potpisivanje Protokola o realizaciji projekta gasovoda visokog pritiska Kraljevo – Kragujevac, što je deo ugovora sa FIAT-om, kao i Protokol o realizaciji projekta industrijske zone Korman – polje, za kooperante kompanije FIAT.

Na sajmu će biti predstavljene hidro i termo elektrane, izgradnja i održavanje energetskih objekata, upravljanje elektroenergetskim sistemom. Planirana je i prezentacija tehnologije otkopavanja, geološka istraživanja, upravljanje procesima i tehnologijom kao i rafinerijska i petrohemijska prerada, gasifikacija industrijskih postrojenja i domaćinstava.

You may also like...