Međunarodna konferencija “Energetika i održivi razvoj“ 2011.

Gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović

Gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović

U organizaciji Atlantskog saveta i Vlade Republike Srbije, Kragujevac će 5. aprila biti domaćin međunarodne konferencije posvećene “Energetici i održivom razvoju“. Reč je o dvodnevoj konferenciji, koja će dan ranije biti otvorena u Beogradu i na kojoj će o tim važnim temama za budućnost Srbije govoriti premijer Mirko Cvetković, ambasadorka SAD u Srbiji Meri Vorlik, penzionisani ambasador Ros Vilson iz Atlantskog saveta i gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović.

  • Centralni deo te konferencije biće održan u Kragujevcu, jer smo mi prepoznali važnost te teme i želimo kao grad blagovremeno da sagledamo probleme i prednjačimo u oblasti energetike, održivog razvoja i energije – rekao je gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović.

Nebojša Vasiljević član Gradskog veća za investicije i razvoj gradskih resursa

Nebojša Vasiljević član Gradskog veća za investicije i razvoj gradskih resursa

  • Naša je želja da pokažemo, da kao grad koji je najveći industrijski centar u Srbiji imamo posebne interese kada je ta tema u pitanju i kako to izgleda na delu jer želimo da naše odluke pretvorimo u stvarnost. Tu, pre svega, mislim na proizvodnju energije iz komunalnog otpada, u saradnji sa Fiatom i njegovim kooperantima, a koristi od toga imaće kako grad tako i čitava regija. Problem koji je grad kandidovao za održavanje ove međunarodne konferencije jeste zbrinjavanje komunalnog i dela industrijskog otpada jer je to u funkciji razvoja Kragujevca jedna od nezaobilaznih tema – rekao je na današnjoj konferenciji za novinare Nebojša Vasiljević član Gradskog veća za investicije i razvoj gradskih resursa.

Kao što projektujemo funkciju razvoja vezano za čitavu industriju i za stanovništvo, imamo i nus pojavu – uvećan obim komunalnog i industirjskog otpada. To je nezaobilazno pitanje ne samo sa pozicije Evropske unije nego i pitanje funkcionisanja bilo kog grada. Mi ćemo na ovoj konferenciji nastupiti sa potvrdom svojih stavova koji su vezani za izgradnju jedne velike ekološke spalione iz prostog razloga što će uskoro biti gotova studija upravljanja komunalnim otpadom. Cilj je da se otpad zbrine na adekvatan način jer izgradnja sanitarnih deponija je trošak, ne samo finansijski nego i trošak ograničenog resursa, kao što je zemljište, koje se koristi za njihovu izgradnju. Želimo da na ovom projeketu partnerstva privatnog i javnog sektora, grada, Elektroprivrede, države i stranih partnera, domicilnih privrednih subjekata od Fiata pa do Agromarketa, damo kompletan koncept načina izgradnje tog budućeg privrednog kapaciteta, koje pored ekološke, ima jasnu funkciju proizvodnje enegije i tople vode, što na svoj način omugućava dalji razvoj Kragujevca.

Izvor: www.kragujevac.rs

You may also like...