Novi način naplate ekološke takse u Kragujevcu

Panorama Kragujevca

Kragujevac kao i svi gradovi u Srbiji ima veliki broj ekoloških problema. Gradskom naknadom za zaštitu i unapređenje životne sredine, kojom je promenjen način naplate lokalne ekološke takse, gradska uprava nastojaće da te probleme svede na najmanju moguću meru.

Kragujevački soliteriLokalna ekološka taksa koja je počev od 2002 godine naplaćivana prilikom registracije vozila, od Nove godine zamenjena je gradskom naknadom za zaštitu i unapređenje životne sredine. Vlasnici motornih vozila ranije su plaćali, u zavisnosti od kubikaže, od 50 do 1500 dinara godišnje, dok je za teretna vozila taksa iznosila i nekoliko puta više. Zbog toga su mnogi, da bi izbegli ovo plaćanje, registrovali automobile na drugim mestima, gde nema ove naknade. Novom gradskom odlukom predviđeno je da ekološku taksu plaćaju svi vlasnici kao i zakupci stanova, individualne odnosno kolektivne gradnje.

  • Kragujevčani će ubuduće plaćati lokalnu ekološku taksu kroz objedinjenu naplatu komunalnih usluga, pa će – kako kaže član Gradskog veća za životnu sredinu ovu taksu plaćati svi vlasnici i zakupci stanova u gradu, a iznos je 0,60 dinara mesečno po kvadratu za prvu, drugu i treću zonu i 0,20 dinara za četvrtu zonu. Tako na primer za stan od 50 kvadrata građani će plaćati na ime ekološke takse 30 odnosno 10 dinara – ističe on.

Sredstva će biti strogo namenska i biće korišćena za sprovođenje programa zaštite i unapređenja životne sredine i završetak Lokalnog ekološkog akcionog plana. U ovoj godini od ovih sredstava planirano je 2,5 miliona dinara za ozelenjavanje i pošumljavanje površina, a izdvojen je i deo sredstava za ozbiljnu deratizaciju i uništavanje krpelja. Sa Instituom za javno zdravlje radiće se monitoring faktora životne sredine.

trg-slobode-kragujevac

  • Ove godine za ekologiju, samo od lokalne ekološke takse mesečno će pristizati oko 1.700.000 dinara što na godišnjem nivou prema rečima Matovića iznosi oko 18 miliona dinara, a 40 odsto je od republičke takse, pa ćemo tako napraviti budžetski fond za zaštitu životne sredine u iznosu od oko 32 miliona dinara.

U najavi je izrada regionalnog plana upravljanja otpadom, ali i rešavanje problema komunalne buke, pogotovu u centru grada. Nizom aktivnosti grad će podržati i sve manifestacije koja budu u gradu organizovala ekološka udruženja, koja će u narednoj godini imati oko 2,5 miliona dinara za svoje projekte.

You may also like...