Obeleženo 40 godina HE „Đerdap 1“

U najvećoj hidroelektrani „Đerdap 1“ obeleženo je 40 godina od početka rada, a za četiri decenije rada ova HE proizvela je više od 230 milijardi kilovat-časova električne energije. Jedan od najznačajnijih pokazatelja uspešnog rada ove HE je i podatak da je 40-godišnji plan proizvodnje premašen za čak 10 odsto.

U najvećoj hidroelektrani „Đerdap 1“ obeleženo je 40 godina od početka rada, a za četiri decenije rada ova HE proizvela je više od 230 milijardi kilovat-časova električne energije.
Svečanosti u HE „Đerdap 1“ prisustvovali su Oliver Dulić, ministar zaštite životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja, Aleksandar Konuzin, ambasador Ruske federacije u Srbiji, prof dr. Petar Škundrić, savetnik predsednika Vlade Srbije za energetiku, Dragomir Marković, generalni direktor „Elektroprivrede Srbije“, dr Aca Marković, predsednik Upravnog odbora EPS-a, kao i predstavnici kolega iz rumunske elektrane, stranih i domaćih partnera, koji učestvuju u revitalizaciji „Đerdapa 1“.

Đerdap 1“ je simbol uspeha i pokazatelj da je u našem društvu moguće sagraditi kapitalne objekte kojima možemo da se ponosimo u svetu. Oliver Dulić, ministar zaštite životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja, zahvalio se graditeljima HE „Đerdap 1“ , koji su ga učinili da bude ne samo spomenik razvoju tehnologije i sposobnosti našeg društva, već da bude i dalje razvojni potencijal, koji će i dalje obezbeđivati energiju i stručnu potkovanost naših ljudi. On je ukazao da je „Đerdap 1“ simbol uspeha da je u našem društvu moguće sagraditi kapitalne objekte kojima možemo da se ponosimo u svetu.

  • Hidroelektrana „Đerdap 1“ važna je za naš elektroenergetski sistem, jer samostalno obezbeđuje oko 18 odsto od ukupne proizvodnje iz kapaciteta EPS-a, dok privredno društvo „HE Đerdap“ učestvuje sa oko 23 odsto – rekao je Dragomir Marković, generalni direktor EPS-a.

Prvi čovek kompanije je objasnio da je veoma važno što se posle ulaganja u obnovu proizvodnih postrojenja u termo sektoru, krenulo u podmlađivanje hidro sektora. U HE „Đerdap 1“ u toku je revitalizacija drugog po redu agregata, a kako je istakao generalni direktor EPS-a revitalizacijom vrednom oko 134 miliona evra, biće produžen radni vek opremi za narednih 30 do 40 godina, a povećaće se pouzdanost i efikasnost rada. Obnovljeni „Đerdap 1“, biće jači za ukupno 66 megavata.

Savetnik premijera za energetiku prof. dr Petar Škundrić istakao je da je energetika šansa za razvoj Srbije, te da je u poslednje četiri godine pokrenut snažan investicioni ciklus. On je naglasio da je EPS sa 538 miliona evra godišnjih ulaganja jedan od najvećih investitora u Srbiji, te da je energetski sektor jedan od pokretača ekonomije, privrede i društva.

  • Pokrenuti projekti pružaju šansu da se stručni timovi ljudi i dalje usavršavaju i oforme ljude za neke buduće projekte, a jedan od tih projekata je i gradnja reverzibilne HE „Đerdap 3“, koja bi sa snagom od 2.400 megavata bila najveća na svetu – rekao je Šknudrić.

Dragan Stanković, direktor PD „HE Đerdap“, zahvalio se graditeljima „Đerdapa 1“, svima koji su učestvovali u radu elektrane, zaposlenima, kao i poslovnim partnerima u revitalizaciji elektrane.

Sektor EPS-a za odnose s javnošću

You may also like...