Pariz nudi površine za gajenje povrća 

Vlasti Pariza odlučile su da ponude 47 mesta u francuskoj prestonici za uzgajanje biljaka i povrća, poput krova Opere Bastilja ili podzemnih garaža.

Cilj akcije “Pariski uzgajivači” (Paris-culteurs) jeste da se do 2020. zasadi ukupno 100 hektara u Parizu i tako na konkretan način odgovori na izazove koje donose klimatske promene.

Gradske vlasti Pariza predstavile su 14. aprila  47 mesta  koja će biti ponuđena za sadnju biljaka ili poljoprivredu.

Da bi se ozeleneo gusto naseljeni francuski glavni grad koji odlikuju prave ulice i visoke zgrade, za sadnju će biti ponuđeni krovovi, fasade i podzemni prostori.

Opera Bastilja ponudila je krovnu površinu od 5.000 kvadratnih metara a u ponudi je i 270 kvadratnih metara stepenica koncertne arene u Bersiju.

Uprava gradskog saobraćaja stavila je na raspolaganje 1.000 kvadratnih metara krovne terase svog zdravstvenog centra, a hipodrom u Vensenu 3.500 kadrata krova i centralnog dela koji okružuje staza, za gajenje povrća.

Vlasti su pozvale “inovatore iz celog sveta” – udruženja, pejzažne arhitekte, poljoprivrednici i preduzetnici da predlože projekte za ozelenjavanje ili poljoprivrednu proizvodnju u gradskim uslovima.

Parcele bi trebalo da budu pogodne za korišćenje različiih tehnika gajenja poput akvaponije – organske proizvodnja povrća u kojoj se ribe i biljke gaje u povezanom sistemu, hidroponije – gajenja u tečnom hranljivom rastrovu, permakulture – stvaranja sistema po ugledu na prirodne ekosisteme, gajenja u gredicama ili proizvodnje pečuraka.

Potencijalni uzgajivači imaju rok do 4. jula da podnesu svoje projekte koje će ocenjivati međunarodni žiri.

Pobednici će biti proglašeni na jesen kako bi planovi mogli da počnu da se sprovode krajem godine.

Izvor: AFP, EurAktiv

Foto: Parisculteurs

You may also like...