Srbija – zemlja jorgovana

[singlepic id=25 w=320 h=240 float=center]U Velikom parku u Kragujevcu posađeno je 50 sadnica jorgovana u okviru projekta ’’Şrbija – zemlja jorgovana’’, koji je započet pre tri godine u čast Jelene Anžujske i Uroša Nemanjića. Jorgovane su zasadili gosti iz Francuske, potomci dinastije Anžuja kao i poznati Kragujevčani.

[singlepic id=21 w=320 h=240 float=left]

U gradovima Srbije pa i Kragujevcu zasađeno je 4,5 hiljade jorgovana sa snažnom simboličnom vezom istorije i lepote u čast Jelene Anžujske i Uroša Nemanjića koji je za svoju kraljicu zasadio dolinu jorgovana. U Velikom parku odabrano je i mesto za 50 sadnica, koje su zasadili gosti iz Francuske ali i predstavnici lokalne samouprave i poznati Kragujevčani.

  • Jelena Anžujska nas ponovo spaja sa Evropom, prošlošću i budućnošću, jer jorgovan kad se posadi može da traje [singlepic id=24 w=320 h=240 float=right]vekovima, kaže Vesna De Vinča, autor projekta. Trebalo bi da svaki čovek ima svoj jorgovan, jer mi koji živimo u vremenima gde su brze promene, nije loše da se preko jorgovana setimo da smo mi večni, dodaje ona.

Direktni potomci dinastije Anžuja kao pripadnici vitezova Svetog Lazara i Malteškog reda uključili su se u akciju ’’Srbija – zemlja jorgovana’’ i uz poruke o lepoti ali i mirisu ovog ukrasnog drveta promovisali ideju večnosti ljudskog duha.

[singlepic id=19 w=320 h=240 float=]

  • U nadi da će svim građanima takođe doneti jedno blagostanje za jednu bolju budućnost. Bićemo zadovoljni da u ovom gradu procveta hiljade jorgovana, kaže Grof Filip Pikapjetra.

Kragujevac me veže kulturom i tradicijom, samim tim što je bio srpska prestonica, a pošto prestajem sa profesorskim radom [singlepic id=22 w=320 h=240 float=right]na akademiji, moju stručnu literaturu želim da poklonim kragujevačkoj biblioteci, dodaje Sofija Di Garofani, profesor umetnosti u Parizu.

Na ljubičastim mašnama oko sadnica ostali su potpisi gostiju iz Francuske ali i poznatih Kragujevčana. Svako drvo ili cvet meni znači kao novo dete u Srbiji ističe Mirko Babić glumac. Projekat ’’Srbija – zemlja jorgovana’’ trajaće dok se u svim gradovima ne zasadi 100 hiljada ovog ukrasnog drveća, kažu organizatori.

[singlepic id=20 w=320 h=240 float=center]

You may also like...