Švedska ne želi američke jastoge

Vlada Švedske tražila je od Evropske unije da zaustavi uvoz živih američkih jastoga kako bi se izbegla mogućnost zaraze autohtonih vrsta.

Poslednjih godina u švedskim priobalnim vodama otkriveno je više od 30 američkih jastoga, što se u Stokholmu smatra zabrinjavajućim. Švedska želi da se američki jastozi nađu na listi invazivnih vrsta i tako zabrani njihov uvoz u EU. Istovremeno s druge strane Atlantika, iz američkih saveznih država Mejn i Masačusets koje su veliki izvoznici jastoga, poručuju da se problem preuveličava i ističu da nije reč o invaziji. Evropski jastozi su malo manji i malo drugačije boje od američkih rođaka.

  • Američki jastozi možda nose bolesti i parazite koji mogu da se prošire na evropske jastoge, što za posledicu može da ima izuzetno veliki mortalitet – upozorila je švedska ministarka za zaštitu životne sredine Asa Romson.

U saopštenju ministarstva navodi se i da ukrštanje dve vrste može da ima negativne genetske posledice i predstavlja pretnju za opstanak evropskih jastoga, preneli su mediji.

  • Švedska je i zvanično tražila da se američki jastozi stave na EU listu invazizvnih vrsta – ističe se u saopštenju i dodaje da bi “stavljanje na listu značilo zabranu uvoza živih američkih jastoga u EU”.

Evropskoj komisiji Švedska se obratila po osnovu zakona o invazivnim vrstama koji je stupio na snagu 2015. Smatra se da su invazivne vrste jedan od glavnih uzroka gubitaka u biodiverzitetu i procenjuje se da to evropsku ekonomiju košta najmanje 12 milijardi evra godišnje kroz trosksove zdravstva i za zdravlje životinja, gubitke u prinosu, u ribljem fondu, po osnovu štete na zaštićenim vrstama.

Kako piše britanski Gardijan, naučnici iz EU će početkom aprila razmotriti švedski zahtev. Ako ga odobre, stavljanje američkih jastoga na listu invazivnih vrsta razmatraće nadležni odobor i Svetska trgovinska organizacija.

Istovremeno britanski naučnici kažu da imaju 24 potvrđena slučaja pojave američkih jastoga u britanskim vodama poslednjih decenija. Oni misle da se ti jastozi nisu razmnožavali, mada je to moguće, i veruju da je reč o primercima koji su namerno pušteni ili su pobegli.

  • Američki jastozi predstavljaju potencijalno ozibiljan rizik za autohtone vrste, bore se za prostor i resurse, mogu da se ukrštaju sa lokalnim vrstama i proizvedu hibridne vrste za koje ne znamo da li će biti održive – rekao je zoolog Pol Stebing (Paul Stebbing) iz britanskog Naučnog centra za prirodnu sredinu, ribarstvo i poljoprivredu.

Kongresmeni traže pomoć od Obame

U međuvremenu su američki kongresmeni iz Mejna zatražili od Obamine administracije da odbaci pokušaje da se zabrani uvoz živih jastoga iz SAD u EU s obrazloženjem da pojava američkih jastoga u švedskim vodama ne zahteva tako oštre mere.

  • S obzirom da je samo mali broj jastoga iz Mejna pronađen u stranim vodama, verujemo da pristup regulatora treba da bude obazriviji pošto se ne radi o invaziji – napisali su kongresmeni u pismu državnom sekretaru Džonu Keriju (John Kerry), američkom trgovinskom predstavniku Majklu Fromanu (Michael) i Ketrin Saliven (Kathryn Sullivan) iz Nacionalne službe za okeane i atmosferu, prenela je agencija AP.

Kako su naveli kongresmeni iz Mejna, jastozi su najveći izvozni proizvod te države u Evropi. Godišnji izvoz jastoga iz Mejna u Evropu vredi oko 196 miliona dolara.

U pismu se ističe i da trgovinske restrikcije moraju da budu zasnovane na principima nauke i uz podršku naučnih dokaza.

Mogućnost zabrane uvoza američkih jastoga uznemirila je i američku saveznu državu Masačusets čiji izvoz u EU, prema podacima udruženja ribolovaca na jastoge, vredi 134 miliona dolara godišnje.

Iz udruženja poručuju da je ta trgovina za njih značajna i da će mobilisati kongresmene i naučnike kako bi se odbacile optužbe da američki jastozi prenose bolesti. I u tom udruženju ističu da otkrivanje 30 američkih jastoga za osam godina nije invazija.

Izvor: EurActiv.rs

Foto: Sxc.hu

You may also like...