U Kragujevcu prikupljeno 5 tona elektronskog otpada

U zajedničkoj akciji prikupljanja elektronskog otpada koju je organizovao Grad Kragujevac u saradnji sa reciklažnim centrom za električni i elektronski otpad ”Božić i sinovi”, Đački parlament Prve kragujevačke gimnazije i Škola sa domom učenika za decu oštećenog sluha, prikupljeno je oko 5 tona rashodovane električne i elektronske opreme.

elektronski otpad u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji

  • Ove institucije su za veoma kratko vreme, prikupile sav popisan elektronski otpad koji su imali i na taj način rešili problem sa tom vrstom otpada koji je često svoje mesto nalazio po hodnicima i podrumima. Krajem januara planiramo da u Kragujevcu napravimo još jednu sličnu akciju i zato pozivamo sva javna komunalna preduzeća i ustanove, ali i institucije u gradu da nam se pridruže i da nakon redovnih godišnjih popisa prikupimo još veću količinu ove opreme koja više nema nikakvu funkciju – istakao je Srđan Matović, član Gradskog veća za zaštitu životne sredine, održivi razvoj i saradnju sa udruženjima. Ideja nam je da tokom godine postoji dan u mesecu, gde će na određenoj lokaciji kragujevčani i institucije moći da se oslobađaju elektronskog i električnog otpada – dodaje on.

transport elektronskog otpada

Kompanija ”Božić i sinovi” očekuje da će se ovoj akciji prikupljanja elektronskog otpada u Kragujevcu, priključiti i druge škole i institucije, pa će i rezultati biti dobri. Osim ove akcije u decembru su organizovali prikupljanje elektronskog otpada na nivou Vojvodine gde se priključilo 10 gradova, a prikupljeno je oko 100 tona rashodovane električne i elektronske opreme.

Dragan Kokanović - menadžer kompanije ''Božić i sinovi''

Dragan Kokanović – menadžer kompanije ”Božić i sinovi”

  • Akcija prikupljanja elektronske i električne opreme je u začetku jer je tek ove godine na snagu stupio novi pravilnik o upravljanju opasnim otpadom i da se sa ovakvim akcijama počelo tek pre par meseci. Rezultati su mali ali zadovoljavajući – ističe Dragan Kokanović, menadžer kompanije ”Božić i sinovi”, ali u budućnosti treba više raditi na edukaciji građana i kako bi se stvorila navika i podigla svest ljudi o pravilnom odlaganju ove vrste otpada.

Inače u kompaniji ”Božić i sinovi” kažu da su u 2010. godini, na teritoriji Srbije, prikupili oko hiljadu tona elektronskog i električnog otpada.

You may also like...