Uskoro start pregovora za TE-TO „Novi Sad“

Potpisan Protokol o započinjanju pregovora za zaključenje ugovora za TE- TO „Novi Sad“

JP „Elektroprivreda Srbije“, Grad Novi Sad, „Energija“ Novi Sad a.d. i Konzorcijum ponuđača, koji čine „Metka“ iz Grčke, „Grafobal grup enerdži“ (GGE) iz Slovačke i „Optima energostroj“ Ruske Federacije, potpisali su danas u Gradskoj kući Novog Sada Protokol o započinjanju pregovora za zaključenje ugovora o zajedničkom ulaganju.

Potpisan Protokol o započinjanju pregovora za zaključenje ugovora za TE- TO „Novi Sad“
Protokol su potpisali Dragomir Marković, generalni direktor JP EPS, Igor Pavčičić, Igor Pavličić, gradonačelnik Novog Sada, Slobodanka Krčevinac, predsednik Upravnog odbora ENS a.d Slobodanka Krčevinac i Aris Aravidis, predstavnik Konzorcijuma ponuđača. Ovaj protokol odnosi se na projekat rekonstrukcije postojećeg i izgradnje savremenog postrojenja za kombinovanu proizvodnju električne i toplotne energije Termoelektrane –toplane „Novi Sad“.
Potpisivanju Protokola prisustvovali su dr Bojan Pajtić, predsednik Vlade AP Vojvodina, prof dr. Petar Škundrić, savetnik premijera za energetiku, dr Aca Marković, predsednik Upravnog odbora EPS-a, Zoran Manasijević, pomoćnik generalnog direktora EPS-a za tehnički sistem, Miloš Saramandić, direktor „Panonskih elektrana“, dr Tihomir Simić, direktor „Elektrovojvodine“, kao i brojni predstavnici Vlade AP Vojvodine, Grada Novog Sada i medija.

  • Ovim projektom dugoročno će se obezbediti ekonomski i ekološki održivo energetsko snabdevanje u široj zoni grada Novog Sada. Instalisana električna snaga TE-TO Novi Sad će biti oko 400 megavata, dok će toplotnu snagu od najmanje 300 megavata koristiti za grejanje više od 80.000 domaćinstava i poslovnih korisnika u Novom Sadu – rekao je Dragomir Marković, generalni direktor EPS-a. – Investiciona vrednost je oko 320 miliona evra, a period izgradnje je dve godine. Važno je pomenuti da će novi gasno-parni blok biti i prvi novi veći kapacitet u našem elektroenergetskom sistemu. Tako će biti i manja opasnost od manjka električne energije u narednim godinama, dok ne izgradimo velike termoblokove „Kolubaru B“ i TENT B3.

Igor Pavličić, gradonačelnik Novog Sada, podsetio je da dugo traje posao modernizacije i izgradnje novog bloka TE-TO „Novi Sad“, jer je sve zaustavljeno ekonomskom krizom. On je naglasio da je zadovoljan što će ova investicija omogućiti jeftinije i sigurnije snabdevanje i grejanje građana Novog Sada, a time će doprineti i boljem životu stanovnika Srbije.

U ime predstavnika konzorcijuma ponuđača Roland Tot je rekao da su svesni izuzetnog značaja projekta, ali i ogromne odgovornosti koju donosi ova investicija.
Danas je u Gradskoj kući potpisan i Memorandum o saradnji Naftne industrije Srbije i predstavnika Konzorcijuma ponuđača.

Sektor EPS-a za odnose s javnošću

You may also like...