Valorizacija Đalovića pećine

Ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović obišao je sa predsednikom Opštine Bijelo Polje Aleksandrom Žurićem i direktorom Direkcije javnih radova Milanom Martinovićem bistrički kraj i trasu puta od sela Bistrice do manastira Podvrh, koji bi na jesen trebalo da bude urađen, u okviru projekta valorizacije Đalovića pećine.

Predsednik Opštine Bijelo Polje i direktor Direkcije javnih radova Aleksandar Žurić i Milan Martinović

Ministar je podsjetio da je urađen idejni projekat koji definiše realizaciju puta od Bistrice do Manastira Podvrh, te da očekuje krajem ove godine početak radova na ovoj dionici puta u dužini od pet ipo kilometara.

  • Onog momenta kad imate glavni projekat i imate stavku u budžetu, taj projekat može da se završi za dvije godine ili tri, ali ne staje. Uporedo sa tim, radimo kompletnu realizaciju projekta. Na osnovu toga ovdje treba da se planira ulazak u žičaru, na nekom prostoru koji treba da ima dobru sinergiju sa kulturnom žičara baštinom – kazao je Gvozdenović.


Prema njegovim riječima, radi se o više varijanti izgradnje žičare.

  • Da li će to biti žičara za 150 turista na sat, ili 75 turista na sat, vidjećemo koji su optimalni uslovi za to. Nakon studije očekujemo pripremu tenderske dokumentacije za jedno od rješenja za žičaru i određena infrastrukturna rješenja koja bi mogla dodatno da unaprijede ovaj posao – kazao je Gvozdenović, naglasivši da bi planinari već mogli da počnu izgradnju planinarske staze.

Opština Bijelo Polje je na najozbiljniji način krenula u realizaciju projekata o kojima se u Bijelom Polju priča decenijama. Prije dvije ipo godine definisano je šta su to strateški ciljevi i razvojni projekti Bijelog Polja i na koji način pristupiti njihovoj realizaciji. Planina Bjelasica i Đalovića pećina predstavljaju dva velika potencijala.
.
Predsjednik Opštine Aleksandar Žurić kaže da su na Bjelasici već izvedeni ozbiljni poslovi, koji se u ovoj godini dodatno zahuktavaju.

  • Imamo situaciju da ćemo do kraja godine imati već raspisan tender za žičare koje će predstavljati ono što smo željeli da se desi na bjelopoljskoj strani Bjelasice. Drugi potencijal je Đalovića pećina, odnosno Đalovića klisura i bistrički kraj, a tu imamo jedan objekat koji nije samo vjerski, već jedan svojevrstan spomenik kulture i bilo je logično da povežemo sve te elemente i da se odlučimo da Đalovića pećini priđemo kao jednom kompleksnom projektu. Ove godine imamo studiju koja se odnosi na unutrašnjost objekta pećine, imamo izradu glavnog projekta puta od Bistrice do manastira Podvrh i da se završi tender za izvođača radova i nadam se da ćemo na jesen krenuti sa radovima na putu. Iduće godine nadam se da ćemo stupiti u realizaciju žičara od manastira Podvrh preko Sedla, do ulaska u pećinu – kazao je Žurić.

Direktor Direkcije javnih radova Crne Gore Milan Martinović očekuje završetak glavnog projekta do jula kada će biti raspisan tender za izvođača radova. Prema njegovim očekivanjima,  početni radovi bi trebalo da počnu početkom jeseni.

Đalovića pećina je istražena u dužini od 17 kilometara, što je svrstava među najduže pećine na Balkanu, a njen morfološki kapacitet je mnogo veći, tako da prava istraživanja tek treba očekivati u budućnosti. Projekat je zamišljen da se odvija u fazama, jer je veoma težak i značajan, prije svega što se pećina nalazi u dubini klisure.

FOTO: Vukoman Kljajević, sportturist.me

Izvor: Radio televizija Crne Gore

 

You may also like...