Sajam turizma u Kragujevcu

[singlepic id=420 w=500 h=171 float=center]Drugi međunarodni Sajam turizma i seokog turizma u Kragujevcu otvorio je državni sekretar za turizam u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja Goran Petković. Tom prilikom je istakao da je Vlada Srbije u protekle tri godine finansirala 30 projekata za razvoj seoskog turizma i ta grana tek treba da zabeleži ozbiljan rast.

[singlepic id=413 w=320 h=203 float=center]

  • Broj sklopljenih poslova I njihova vrednost biće mera uspeha ovog sajma koji će trajati tri dana – rekao je Petković I dodao da je u Srbiji u toku realizacija jednog veoma značajnog projekta koji se odvija pod pokroviteljstvom svetske turističke organizacije I drugih organizacija Ujedinjenih nacija koji će značajno uticati na razvoj seoskog turizma.

Drugi međunarodni Sajam turizma i seoskog turizma u Kragujevcu, okupio je 60-tak izlagača, turističke centre, banjska i klimatska lečilišta, zdravstveno rekreativne i SPA kapacitete, nacionalne, regionalne i gradske turističke organizacije, poslenike seoskog, rečnog i lovnog turizma. Kada je u pitanju seoski turizam, prezentovana je bogata ponuda srpskih domaćinstava koje se bave turizmom. Prateći program, u kome su učestvovali predstavnici Minstarstva ekonomije i regionalnog razvoja, Ministarstva poljoprivrede, Turističke organizacije Srbije, Privredne komore Srbije, YUTE, Regionalne privredne komore Kragujevca privuklo je pažnju većine prisutnih na sajmu. Na prezentaciji Ministarstva poljoprivrede govorilo se o njihovoj podršci razvoju ruralnog turizma u Srbiji, dok svoje turističke potencijale predstavila je opština Aleksinac, Bojnik, a Gradska turistička organizacija Kragujevac prezentovala je seoski turizam i svetske trendove u šumadijskom turizmu.

[singlepic id=419 w=320 h=212 float=center]

Snežana Milisavljević- direktorka Gradske turističe organizacije Kragujevca

Snežana Milisavljević- direktorka Gradske turističe organizacije Kragujevca

  • U narednom periodu posebna pažnja biće posvećena razvoju seoskog turizma, jer – prema rečima Snežane Milisavljević direktorke Gradske turističe organizacije Kragujevca, okolina grada ima izuzetne potencijale ali ih još uvek slabo koristi, na sajmu učestvuje devet seoskih domaćinstava iz pet sela od 56 koliko ih ima Kragujevac.

Inače Gradska turistička organizacija Kragujevca i Banja Luke, na drugom međunarodnom Sajmu turizma potpisali su Protokol o saradnji, u cilju unapređenja međusobne saradnje u oblasti privrede, turizma ali i obrazovanja, kulture, sporta i ugostiteljstva kao i razmena iskustava u funkcionisanju turističkih organizacija lokalne samouprave.

Ostoja Barašin- direktor Turističe organizacije Banja Luke

Ostoja Barašin- direktor Turističe organizacije Banja Luke

  • Velike su šanse za zajedničko nastupanje na tržištu ova dva grada, jer proizvodi nisu identični. Banja Luka je jedna od glavnih turističkih destinacija u Republici Srpskoj, ali za razliku od Kragujevca koji ima razvijen ruralni turizam, kao i lovni i ribolovni turizam – prema rečima direktora Turističe organizacije Banja Luke Ostoje Barašina mi toga nemamo u dovoljnoj meri, ali zato imamo avanturistički turizam koga u Kragujevcu nema. Zato je i važan ovaj oblik saradnje na obostranu korist, a to je dolazak turista iz Banja Luke i Republike Srpske u Kragujevac i suprotno.

Sajam turizma i seoskog turizma koji traje od 18. do 20. novembra, organizuje Šumadija sajam pod pokroviteljstvom Grada Kragujevca i u saradnji sa Gradskom turističkom organizacijom Kragujevca. Veliku podršku dala su Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja kao i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Tokom sajma turizma učestvovale su turističke organizacije iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Bugarske, Slovenije. Posetioce očekuje i kuvanje riblje čorbe, lovačkog gulaša i vruće rakije kao i 13 nagrada, među kojima je letovanje u Grčkoj.

[nggallery id=34]

You may also like...