Subvencionisani krediti za pčelarstvo

Ministar poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede Dušan Petrović dana 2. jula 2011. godine, obratio se učesnicima seminara „Srpsko pčelarstvo na prekretnici razvoja“ u Kragujevcu.

  • Srbija može da postane velesila u svetu u proizvodnji meda. Poslednje dve godine beležimo značajan rast proizvodnje sa cenama koje su sada važeće na evropskom tržištu, tako da svako ko uđe u proizvodnju ima priliku da dobro zaradi. Prošlogodišnji istorijski izvoz meda iznosio je dve hiljade tona, a proizvedeno je pet ipo hiljada tona, što pokazuje značajnu potrošnju meda na domaćem tržištu- rekao je tom prilikom ministar Petrović.

Resorno ministarstvo i Savez pčelarske organizacije Srbije organizovali su Državni stručni seminar sa ciljem pružanja tehničke podrške pčelarima za olakšavanje dobijanja subvencionisanih kredita, kao i davanja dobrih saveta po pitanju prodaje meda.

Ministar poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede

  • Vlada Republike Srbije i Ministarstvo poljoprivrede i trgovine imaju dva cilja- snažno povećanje izvoza meda i značajno povećanje potrošnje meda na domćem tržištu. Pčelari imaju mogućnost da uzmu subvencionisane kredite koji su dinarski, do tri godine sa nepromenljivom kamatnom stopom od osam odsto. Svako registrovano gazdinstvo može da uzme kredit do 5 miliona dinara. Napravili smo sadržajne kontakte sa udruženjima pčelara, sva potrebna rešenja su u uredbama kako bi pčelari mogli da kupe sve što im je potrebno od vozila, koja mogu da budu i polovna- istakao je Ministar i dodao- sve što je vezano za same košnice, rojeve i druge stvari neohodne za pčelarasku proizvodnju, mogu da budu predmeti finansiranja, koje će pčelari zajedno sa bankama ugovarati.“

U Srbiji ima 12.200 registrovanih pčelara i dominiraju pčelari koji se bave pčelarstvom iz hobija i treba raditi na profesionalizaciji ove grane. Naš pčelar prosečno ima pčelinjak od 29,43 košnice što nas rangira na visoko peto mesto u odnosu na zemlje EU.

Najznačajnije izvozno tržište je Evropska unija u koju je u 2010. godini izveženo 3/4 od ukupnog izvoza (Nemačka sa 45% učešća, zatim Italija i Austrija) a pored toga se izvozi i u CEFTA zemlje (Makedonija, Crna Gora i Bosna i Hercegovina).

 

 

 

You may also like...