Danci najsrećniji, hrane se organski

Danska je ponela titulu najsrećnije zemlje na svetu pokazala su nedavna istraživanja.

Ta zemlja na severu Evrope već je daleko odmakla kada je u pitanju proizvodnja organske hrane, a izvoz danskih organskih proizvoda od 2007. povećan je za 200 odsto. Država daje podsticaje za pretvaranje zemljišta u organsko, a stimuliše se i povećanje potražnje za organskim proizvodima.

Danska – zemlja u kojoj se zdravo živi i zdravo hrani. Ovde je prosečna plata oko dve i po hiljade evra, pa ne čudi činjenica da svako sebi bira život kojim želi da živi. Tako se u Danskoj sve više ljudi okreće organskoj proizvodnji hrane, a najveći sektor zauzima proizvodnja organskog mleka.

Ekološki zdrava hrana
Farmeri od države za takvu proizvodnju dobijaju 100 evra veće subvencije nego proizvođači konvencionalne hrane, zbog čega je srećan i danski seljak.

  • Zadovoljan sam, iako se uvek nadam boljem. Za litru mleka na farmi dobijamo 60 centi, što je 50 odsto više od cene običnog mleka – kaže farmer Mikel Juhi Nilsen.

Za organsku proizvodnju postoji i škola, koja je osnovana 1952. godine. Pohađaju je učenici iz svih delova Danske, ali i šire. Ovde se svakoga dana, kada otkuca podne, služi organski ručak proizveden učeničkim rukama.

  • Volim da radim rukama, da proizvodima i prodajem, ali samo ono za šta znam odakle potiče – kaže Frederik, učenik.
  • Jednoga dana želim da imam svoju organsku farmu, na kojoj ću da proizvodim – kaže njegova drugarica Sofi.

Apetit za organskom hranom u Danskoj svakoga dana raste sve više. Po sumi koja se sliva u državnu kasu, organska hrana sve je traženja i širom sveta.

  • Od izvoza organske hrane zaradimo oko 230 miliona evra i to raste, sledeće godine možda bude i 250 miliona – kaže Anders Kristiansen iz danskog ministarstva hrane, poljoprivrede i ribarstva.

Izvoz danskih organskih proizvoda od 2007. uvećan je za 200 odsto i nastavlja da raste. Država podržava i finansira sve one koji rade i ulažu u taj sektor.

Plan je da hrana u javnim ustanovama, poput škola i bolnica, bude 60 odsto organska, a na takvu hranu prelazi i danska vojska.

FOTO Activist Post
Izvor: Radio Televizija Vojvodine (Branka Baličevič)

You may also like...