Novi zakoni iz poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Skupstina Republike SrbijeNarodna Skupština Republike Srbije razmatra 14 novih zakona i ratifikacija iz oblasti poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

To su 7 veoma značajnih, sistemskih zakona: Predlog zakona o šumama,  vodama, priznavanju sorti poljoprivrednog bilja, o pivu, o izmenama i dopunama Zakona o veterinarstvu, o organskoj proizvodnji, o obavljanju  savetodavnih i stručnih poslova u oblasti poljoprivrede.

Zatim, 4 zakona o potvrđivanju sporazuma sa Indijom, Izraelom, Iranom i Brazilom.

Imamo ratifikacije dve konvencije iz oblasti dobrobiti životinja: Predlog zakona o potvrđivanju Evropske konvencije o zaštiti kičmenjaka namenjenih za ogledne i druge naučne svrhe i Predlog zakona o potvrđivanju Evropske konvencije o zaštiti kućnih ljubimaca.Takođe, imamo i jednu ratifikaciju iz oblasti zaštite i korišćenja prekograničnih vodotokova i međunarodnih jezera.


P
redloženi zakoni iz oblasti poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede doprineće poboljšanju standarda u toj oblasti.
Novi
zakon o vodama doprineće poboljšanju sistema za navodnjavanje i podstaći poljoprivrednike da ulažu u njih. Zakonom je predviđeno i osnivanje fonda za subevcionisanje izgradnje sistema za navodnjavanje.

  • Iako smo zemlja koja ima jednu od najrazvijenijih mreža za navodnjavanje u Evropi oni se ne koriste na adekvatan način i često se prema tim vodnim resursima odnosimo bahato kao da će trajati zauvek. To se mora promeniti istakao je  ministar Dragin prilikom izlaganja.

Govoreći o Predlogu zakona o organskoj proizvodnji, Dragin je kazao da će taj zakon pomoći da se zaštite prirodni resursi, unapredi proizvodnja, a samim tim  i život na selu. Ovim zakonom obezbediće se dovoljno zdrave i kvalitetne hrane za građane, kao i više proizvoda za izvoz, a time i povećanje prihoda.

Podsećamo, prošle godine Narodna Skupština Republike Srbije usvojila je 15 zakona iz oblasti poljoprivrede. Pre dve nedelje, Narodna Skupština usvojila je još dva zakona, što čini ukupno 31 zakon koje je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede pripremilo za nepune dve godine.

You may also like...