Uređenje Prve kragujevačke Gimnazije

Klub akcijaša i volontera Kragujevca sa Prvom kragujevačkom gimnazijom, organizovao je radnu akciju na uređenju dvorišta najstarije srednje škole u Kragujevcu.

Nakon postrojavanja Dobrovoljne radne brigade Kluba akcijaša i volontera, usledili su radovi na košenju trave u dvorištu i farbanju ograde. Proglašen je udarnik dana, a volonteri su bili u prilici i da pogledaju dokumentarni film „Kragujevčani u akciji“. U Uređenju gimnazijskog dvorišta učestvovali su i članovi Udruženja srpsko-palestinskog prijateljstva, Vojnog sindikata Srbije i studenti kragujevačkog Pravnog fakulteta. Najveća želja članova Kluba akcijaša i volontera Kragujevca je, kako tvrde, da njihove akcije ne budu penzionerske nego omladinske, da pokažu mladima šta sve mogu da učine volonterskim radom i da se ujedno i druže. To su pokazali današnjom akcijom uređenja dvorišta najstarije srednje škole – Prve kragujevačke gimnazije.

UREDJENJE I Kragujevačke GIMNAZIJE
Slavica Marković, direktor Prve kragujevačke gimnazije
  • Prihvaliti smo inicijativu, organizovali nastavnike i učenike kako bismo pomogli akcijašima i volonterima kako ne bi bili jedini učesnici ove akcije. Dali smo ono što inače koristimo za sređivanje našeg prostora – rekla je Slavica Marković, direktor Prve kragujevačke gimnazije.

Ovo je samo jedna u nizu dobrovoljnih radnih akcija na uređenju školskih dvorišta, koju je na javnom konkursu prepoznao i podržao grad Kragujevac.

dr Jasmina Predojević Simović, pomoćnik gradonačelnika Kragujevca
  • Klub akcijaša i volontera Kragujevca su nizom svojih akcija u gradu privukli našu pažnju, tako da ih mi podržavamo kako finansijski putem projekata, a pružamo im i pomoć u alatu i vozilima, da bi lakše realizovali svoje akcije čišćenja – rekla je dr Jasmina Predojević Simović, pomoćnik gradonačelnika Kragujevca.

Prema rečima akcijaša posebno su ponosni na uređivanje Spomen parka ”Šumarice”. Do sada su, kažu, dobrovoljno radili na uređšenju školskih dvorišta u saradnji sa učenicima i nastavnicima osnovnih škola ”Treći kragujevački bataljon”, ”19. oktobar” iz Maršića, ”Stanislav Sremčević” i Škole za osnovno i srednje obrazovanje ”Vukašin Marković”, a zasadili su i drvo mira i prijateljstva.

prof. dr Dragan Bataveljić iz  Dobrovoljne radne brigade Kragujevac
  • Ovo je 28 radna akcija od osnivanja Dobrovoljne radne brigade Kragujevac, koja je osnovana 1 aprila 2017. Ovo je poslednja akcija u prvoj polovini ove godine, već u septembru planiramo nove akcije na sređivanju grada Kragujevca, okolnih sela i svuda gde je to potrebno – objašnjava prof. dr Dragan Bataveljić iz Dobrovoljne radne brigade Kragujevac.

Klub akcijaša i volontera Kragujevca osnovan je 1. aprila 2017. na Dan omladinskih radnih akcija, sa namerom da obnove akcijaški duh. Ideja im je da pokažu mladima koliko mogu da učine volonterskim radom, pa su zato gimnazijalcima prikazali dokumentarni film „Kragujevčani u akciji“, koji afirmiše ono što su hiljade mladih Kragujevčana u ”zlatnom dobu” dobrovoljnog omladinskog rada postigli na gradilištima širom nekadašnje Jugoslavije.

You may also like...