Festival kvaliteta 2019.

U organizaciji Centra za kvalitet Univerziteta u Kragujevcu održan je trodnevni tradicionalni naučni skup Festival kvaliteta 2019. U okviru ove stručne manifestacije održana je 13. internacionalna i 46. nacionalna konferencija o kvalitetu, kao i 4. Nacionalna konferencija o kvalitetu života. Prijavljeno je više od 150 naučnih radova domaćih i autora iz 30 različitih zemalja.

U okviru Festivala kvaliteta, uz nacionalnu i međunarodnu konferenciju o kvalitetu, organizovana je i nacionalna konferencija o kvalitetu života. Festival kvaliteta 2019 je tradicionalni skup koji je okupio naučnike, stručnjake i profesionalce iz najširih oblasti kvaliteta i standardizacije. Prijavljeno je preko 150 naučnih radova, pri čemu je značajan broj radova pristigao od inostranih autora iz 30 različitih zemalja.

Prof dr Slavko Arsovski predsednik Naučnog odbora
  • Želja nam je da kroz ovaj Festival kvaliteta 2019. unesemo neke novine, jer kroz ovaj festival dešava jedna konferencija vezana za kvalitet visokog obrazovanja, podržana preko Erazmus projekta. Posebna novost što smo poslednjeg dana definisali festival ideja, a cilj nam je da dođemo do nekih ideja koje možemo u perspektivi da realizujemo u različitim oblastima života, počev od društvenih delatnosti, biznisa, škole – objašnjava prof. dr Slavko Arsovski, predsednik Naučnog odbora.
FESTIVAL KVALITETA 2019
Prof. dr Miladin Stefanović, predsednik Organizacionog odbora
  • U okviru ovog festivala imaćemo jedan referat koji se tiče kvaliteta sigurnosti u ruskoj svemirskoj industriji, brojne referate vezante za kvalitet visokog obrazovanja. Na ovom skupu ćemo definisati glavne pravce razvoja i koje nas teškoće očekuju na putu unapređenja kvaliteta – rekao je prof. dr Miladin Stefanović, predsednik Organizacionog odbora.

Cilj ovog naučno-stručnog skupa je da na jednom mestu okupi međunarodne eksperte iz industrije i predstavnike akademskih ustanova, kako bi se razmenile ideje i predstavili rezultati aktuelnih projekata. Ove godine zabeleženo je i prisustvo velikog broja predstavnika evropskih univerziteta i institucija.

prof. dr Zdravko Krivokapić sa Mašinskog fakulteta u Podgorici
  • Kroz standarde sistema menadžmenta pratim kontinuitet razvoja odgovornosti koja se prevashodno odnosi na odgovornost rukovodstva. Ta odgovornost se svodi na tri subjekta i to pojedinac, organizacija i društvo, kroz tu prizmu se i posmatra mera odgovornosti. Ono što je karakteristika svakog standarda jeste duh razvoja i primenljivost vezana za tehnička dostignuća – rekao je prof. dr Zdravko Krivokapić sa Mašinskog fakulteta u Podgorici.
Prof. dr Miloš Jelić, iz Fondacije za kulturu kvaliteta izvrsnosti
  • Kvaliteta u Srbiji ima i krećemo se u dobrom pravcu. Dolazim iz Fondacije za kulturu kvaliteta izvrsnosti koja je nevladina organizacija, a već 25 godina organizujemo nacionalnu nagradu za poslovnu izvrsnost, nešto što je kvalitet plus. Svaki sledeći skup Festivala kvaliteta je bolji od onog prethodnog i okuplja veliki broj stručnjaka iz inostranstva- izjavio je prof. dr Miloš Jelić, iz Fondacije za kulturu kvaliteta izvrsnosti.

U okviru prezentacije međunarodnih i domaćih projekata, istaknuti naučnici održali su predavanja na temu kvaliteta i bezbednosti ruskog svemirskog programa, obezbeđenja kvaliteta u BMW, mogućnosti finansiranja malih i srednjih preduzeća i rezultata najvažnijih nacionalnih projekata koji su usmereni ka unapređenju kvaliteta visokog obrazovanja.

Prrof. dr Dobrica Milovanović, dekan FIN Kragujevac
  • Konferencija je specifična zbog toga što na neki način savladava ne samo tehnički deo onoga što mi radimo nego i sveukupno kako se to odražava na život čoveka kao pojedinca već i društva. Zbog toga je važno da mnoge kategorije budu uključene i da vidimo kako zajedno da učinimo život boljim – rekao je prof. dr Dobrica Milovanović, dekan FIN Kragujevac.
Ivica Momčilović, zamenik gradonačelnika
  • Univerzitet u Kragujevcu i Fakultet inženjerskih nauka decenijama unazad predstavljaju motor pokretač ne samo privrede grada već i Kragujevca. Grad će se truditi da u periodu koji dolazi, u skladu sa svojim mogućnostima pomognemo razvoj Univerziteta i Fakulteta inženjerskih nauka – istakao je Ivica Momčilović, zamenik gradonačelnika.
Predrag Lučić direktor Regionalne privredne komore Šumadijskog i Pomoravskog okruga
  • Festival kvaliteta koji se organizuje od 2003 godine je od posebnog značaja za privredu SRbije, a naročito Šumadije i Pomoravlja. Prvo reč je o mogućnosti intenziviranja saradnje nauke i privrede odnosno akademske i poslovne zajednice,a sve u cilju povećanja konkurentnosti domaće privrede. Sada smo u prilici da nalazimo najbolje modele za intenziviranje ove saradnje, a sa druge da se okrenomo već uspešnim modelima kao što je i sam festival kvaliteta. On je primer uspešne saradnje nauke i privrede, ali je značajan i za podsticanje regionalnog razvoja, posebno povećanje proizvodnje za izvoz – istakao je Predrag Lučić direktor Regionalne privredne komore Šumadijskog i Pomoravskog okruga.

Skup se održao pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstva za inovacije Republike Srbije, a uz podršku Grada, Privredne komore i IKT klastera. Suorganizatori ovog skupa su Univerziteti u Podgorici i Istočnom Sarajevu i Asocijacija za kvalitet i standardizaciju.

You may also like...