Školske bašte pune zdravlja

U Osnovnoj školi ‘‘Stanislav Sremčević‘‘ održana je završna konferencija projekta ‘‘Školske bašte pune zdravlja‘‘

U Osnovnoj školi ‘‘Stanislav Sremčević‘‘ održana je završna konferencija projekta ‘‘Školske bašte pune zdravlja‘‘. U isto vreme u holu škole održan je i Sajam učeničkih proizvoda nastalih tokom projekta.

Projekat “Školske bašte pune zdravlja” imao je za cilj da kroz neformalne vidove obrazovanja i primenu praktičnih metoda podigne ekološku svest i osposobi učenike i članove lokalne zajednice za gajenje biljaka i izradu preparata za higijenu i održavanje zdravlja. Sve to u cilju unapređenja stanja zelenih površina u školskim dvorištima i to u osnovnim školama Sveti Sava, Stanislav Sremčević, Natalija Nana Nedeljković i Dragiša Luković. Tom prilikom urađen je monitoring zelenih površina u školskim dvorištima u 22 osnovne škole u gradu.

Ana Đokić Ostojić menadžer projekta
  • Ono što je važno za ovaj projekat to je učešće preko 120 učenika i 60 roditelja. Radili smo jednu ulaznu anketu o ekološkim stavovima dece kao i izlaznu anketu za decu i roditelje. Zanimljivo je da je jedan roditelj rekao da je oduševljen učešćem svog deteta u projektu, gde je dete obratilo pažnju na životnu sredinu i više razmišlja o tome, da misli o lekovitim biljkama i preparatima koje može da pravi – objašnjava Ana Đokić Ostojić, menadžer projekta.

Nosilac projekta je Centar za ekološko obrazovanje i održivi razvoj. Projekat se sprovodi u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu, finansira Evropska unija, a realizuje Program Ujedinjenih nacija za razvoj.

Stefan Nikezić, član GV za unapređenje položaja mladih u lokalnoj samoupravi
  • Drago nam je što je jedan ovakav edukativan projekat odvija u našem gradu. Ono što želimo da podignemo svest ovoj deci u najranijem dobu, koliko je bitno voditi računa o zaštiti životne sredine – rekao je Stefan Nikezić, član GV za unapređenje položaja mladih u lokalnoj samoupravi.
Milan Gabarić, CEOOR Kragujevac
  • To je jedan od sedam projekata koje je CEOOR sproveo tokom ove godine. Tokom ovog projekta je zasađeno mnogo drveća, biljaka a učenici su napravili i lekovite preparate. Vraćamo se prirodi i što više aktivnosti sprovodimo u njoj – istakao je Milan Gabarić, CEOOR Kragujevac.

Ovaj projekat od velike je važnosti za lokalnu zajednicu iz razloga što su uključeni roditelji, učenici i nastavnici. Osnovci će ubuduće gajiti lekovito bilje u školskim dvorištima i od njega proizvoditi lekovite preparate.

You may also like...