Kontrola zaštite prirode na Vlasini, Kopaoniku i Goliji

Republička inspekcija za zaštitu životne sredine organizovaće tokom jula i avgusta vanredne kontrole u oblasti zaštite prirode u Predelu izuzetnih odlika Vlasina, Nacionalnom parku Kopaonik i Parku prirode Golija.

Kontrole će vršiti inspektori koji nisu mesno nadležni za teritoriju na kojoj će biti sprovedene.

Vlasinsko jezero

U nadležnosti Republičke inspekcije za zaštitu životne sredine u oblasti zaštite i korišćenja prirodnih dobara je kontrola sakupljanja i korišćenja divlje flore i faune. Inspekcijski nadzori se obavljaju u skladu sa Zakonom o zaštiti životne sredine, Zakonom o zaštiti prirode i Uredbom o stavljanju pod kontrolu korišćenja i prometa divlje flore i faune. Pomenutom Uredbom je zaštićena i borovnica.

borovnica

Na osnovu iskustva iz prethodnih godina, postoji sumnja da će početi sakupljanje u periodu kada borovnica još uvek nije zrela i da će se za to koristiti nedozvoljena sredstva – češljevi. Takođe, biće pojačana kontrola na terenu i u preduzećima koja se bave otkupom i prometom borovnice.

Sve nepravilnosti biće sankcionisane u skladu sa zakonom, a inspekcijski pregledi će biti obavljeni uz asistenciju policije.

You may also like...