Ulaganja u organsku proizvodnju

serbia-organicaMinistar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede dr Saša Dragin, 23. juna 2010. godine otvorio je godišnju konferenciju nacionalnog Udruženja za razvoj organske proizvodnje „Serbia Organica“ u Privrednoj komori Srbije.

 

Tom prilikom ministar Dragin je podsetio da je u maju usvojen Zakon o organskoj proizvodnji koji će omogućiti razvoj organske proizvodnje, povećanje površina pod organskom proizvodnjom i koji će dati doprinos smanjenju zagađenja iz poljoprivrede, očuvanju vode i zemljišta, očuvanju prirodnog i agrobiodiverziteta, povećanju konkurentnosti i osvajanju tržišta uz povećani ekonomski efekat i racionalno iskorišćenje prirodnih resursa i povećanje mogućnosti za zapošljavanje.

Ministar Saša Dragin

  • Prošlo je godinu dana od kada smo osnovali Udruženje Srbija organika, prvo krovno udruženje proizvođača organske hrane u Srbiji, a izuzetno mi je zadovoljstvo – rekao je ministar Dragin, da smo od tada uspeli da završimo veliki posao i donesemo zakon o organskoj proizvodnji i da značajno počnemo da subvencionišemo organsku proizvodnju i to u nekim slučajevima čak i do 45.000 dinara po hektaru. Ministarstvo poljoprivrede ima dovoljno sredstava da sufinansira i uvođenje sertifikata u organskoj proizvodnji i to sa 400.000 dinara po jednom zahtevu – objašnjava on.

 

Takođe, Ministarstvo poljoprivrede je ove godine pripremilo uredbe sa tri modela podrške razvoju organske proizvodnje i to: direktno plaćanje po hektaru proizvodne površine: 25.000 dinara po hektaru za ratarsku proizvodnju, 35.000 dinara po hektaru za povrtarsku proizvodnju, a 45.000 dinara po hektaru za voćarsku i vinogradarsku proizvodnju. Zatim, direktno plaćanje po grlu stoke, koja se gaji uz primene metoda organske proizvodnje: 15.000 dinara po grlu krupne stoke, 5.000 dinara po grlu sitne stoke, 500 dinara po jedinki živine i 2.000 dinara po košnici. I treći model pokrivanja dela troškova sertifikacije za proizvode dobijenih metodama organske proizvodnje gde je refundacija u visini od 40 % od ukupnih troškova sertifikacije, sa maksimalnim iznosom do 400.000 dinara po korisniku sredstava.

organska proizvodnja u stakleniku

  • Ono što je najbitnije je to da smo zajedno sa GTZ-om i Slovačkom vladom organizovali niz edukacija i seminara a ministarstvo poljoprivrede se pobrinulo da celokupna savetodavna služba ministarstva poljoprivrede bude obučena za davanje savetodavnih usluga u oblasti organske poljoprivrede – ističe Dragin.

 

Organska poljoprivreda je važna i zbog činjenice što ovakvi proizvodi mogu da dostignu i do nekoliko puta veću cenu od standardnih poljoprivrednih proizvoda, na koje smo svi mi navikli. Ono što je takođe velika prednost Srbije je i to da postoji 600.000 ha, koje u vrlo kratkom vremenu od svega par godina, mogu da se prebace u sistem organske proizvodnje.

 

  • Za nas je bitno da smo u proteklih godinu dana organizovali tri centra za razvoj poljoprivredne proizvodnje organskog tipa i to u Valjevu koji je u osnivanju, za stočarstvo u Svilajncu i u Pirotu za sakupljačku poljoprivrednu proizvodnju organskog tipa- objašnjava Dragin.

     

Ministarstvo poljoprivrede će i sledeće godine još snažnije stati iza organskih proizvođača, a u planu je da organizuju i ekskurzije za poljoprivredne proizvođače koji se bave proizvodnjom organske hrane i to u inostranstvo, pre svega u one zemlje koje su najdalje otišle u ovoj proizvodnji kao što je Austrija i Tunis.

You may also like...