Vodič za nefinansijsko izveštavanje za civilna društva

Napredak prema zelenoj, digitalnoj i otpornoj budućnosti

AKCIJE SRBIJE U OBLASTI ŽIVOTNE SREDINE, PRIRODE I KLIME – BEZBEDNA PRIRODA I KLIMA je projekat WWF kojim se podiže uticaj i organizacioni kapacitet organizacija civilnog društva u Srbiji,koje su potrebne  zemlji u vremenu velikih izazova geopolitičkih, klimatskih, zdravstvenih i tehnoloških promena.
         
Projekat je podržala EU kroz Program podrške civilnom društvu. Program je otvoren 2022 godine i veoma smo zahvalni donatoru što je omogućio da kroz izvođenje projekta „Dizajniranje novog regulatornog okvira u javnoj politici životne sredine i ublažavanja klimatskih promena u Republici Srbiji Zagovaranje nefinasijskog izveštavanja o korporativnoj održivosti, kao odgovor kompanija na izazove klimatske i ekološke krize“. Projekat je realizovao Centar za prirodne resurse NATURA iz Beograda, organizacija civilnog društva, osnovana još davne 1992. godine.

Zašto smo bili na projektu i zašto smo baš izabrali ovu temu!

Zelena tranzicija je uslovljena klimatskim promenama i jedan od najvećih izazova pred celim svetom. Ubrzano i sve veće zagađenje, pre svega, vazduha u Srbiji (ali i vode i zemljišta), neodgovorno postupanje sa otpadom, dugoročno je pogubno ne samo za životnu sredinu, već i za javno zdravlje, a ukazuje i na nedostatak strateških i ispregovaranih političkih odluka. Veliki izazov je iznaći rešenja koja će sprečiti da posledice klimatskih promena, kao i troškove napora da se smanjenji emisije CO2 ne snose najsiromašnije i najugroženije grupacije građana. Napori energetske tranzicije, odnosno prelaska sa sistema u kome se pri proizvodnji energije primarno upotrebljavaju fosilna – neobnovljiva – goriva, na sistem koji je utemeljen na upotrebi čistih i obnovljivih izvora energije, ne može biti odvojiv od pitanja socijalne pravde. Pravedna energetska tranzicija, koja čini deo preambule Pariskog sporazuma, zahteva uključivanje pitanja dostojanstvenog i kvalitetnog rada u javne politike koje su povezane sa energetskom tranzicijom.

Siniša Mitrović, menadžer projekta

Vodič za nefinansijsko izveštavanje za civilna društva

govori o temi društvene odgovornosti i održivosti, faktoru industrijske politike kao osnovi konkurentnosti poslovanja. Izveštavanje o održivosti i ciljevi Agende 2030 zapravo postaju deo korporativnih strategija i upravljanja s ciljem da se kompanija učini transparentnijom i omogući bolju procenu njenog potencijala od strane sveta finansija, investitora, institucija i potrošača. Ovaj vodič mogu da koriste civilni sektor, mala i srednja preduzeća koja žele dobrovoljno pristupiti temi izveštavanja nefinansijskih informacija u svojim finansijskim izveštajima i krenuti na sopstveno „putovanje” ka integraciji održivosti u svoj poslovni model kako bi se takmičili na nacionalnom i internacionalnom tržištu. Da bi se pomoglo ovim preduzećima, date su odrećene smernice.

Prva, koja pokušava da obezbedi kompanijama pristupačan i efikasan alat, sposoban da poboljša održivost poslovanja koje kompanije već rade, ali se možda, jednostavnije rečeno o tome ne govori.

Druga, pružajući malim i srednjim preduzećima „kutiju za alat“, odnosno skup regulatornih referenci, dokumenata i specifičnih standarda izveštavanja o temi održivosti i održivog razvoja (Direktiva 2014/95/EU, Zakonodavna uredba 254/ 16, 17 ciljeva održivog razvoja, Agenda 2030).

Katarina Aleksić, AUTOR vodiča

You may also like...