HIDROGEOTERMALNI RESURSI SRBIJE

geotermalne vode

Geotermalni resursi termalnih i termomineralnih voda se u Srbiji simbolično koriste, iako ona po geotermalnom potencijalu spada u bogatije zemlje. Najveći značaj za Srbiju imaće korišćenje geotermalnih resursa termalnih i termomineralnih voda za potrebe grejanja i toplifikacije ruralnih i urbanih populacija što predstavlja sigurnu energetsku alternativu koja je na dohvat ruke.

Iako je površina Srbije u globalnim razmerama relativno mala (oko 88.000 km²), njen geološki i geotektonski sastav je veoma složen. Na teritoriji Srbije van Panonskog basena nalazi se preko 160 prirodnih izvora termalnih voda sa temperaturom većom od 20°C. Najveću temperaturu imaju prema rečima mr. Miće Martinovića stručnog saradnika Rudarsko geološkog fakulteta, termalne vode izvora u Vranjskoj Banji 96°C, zatim u Jošaničkoj , Sijarinskoj, Kuršumlijskoj banji. Korišćenje geotermalne odnosno hidrogeotermalne energije ili termalne vode u Srbiji , vrši se uglavnom na tradicionalan način, tj najviše u balneološke i sportsko rekreacione svrhe. U Srbiji danas ima 59 banja gde se termalne vode koriste za balneološke, sportsko rekreacione i turističke svrhe. U 15 od njih postoje veoma moderni rehabilitacioni centri. Korišćenje geotermalne energije za grejanje i druge energetske svrhe je u početnoj fazi i veoma skromno u odnosu na potencijalnost i resurse. U hidrogeotermalnom sistemu Panonskog basena koriste se termalne vode na 23 lokaliteta i to kako kaže Martinović uglavnom u balneološke svrhe i sporadično u energetske.

Rezultati dosadašnjih istraživanja stručnjaka sa Rudarskog geološkog fakulteta u Beogradu, pokazuju da je korišćenje geotermalne energije u Srbiji u energetske svrhe može biti značajno u njenom energetskom bilansu i da zbog toga država treba da izradi strategiju i politiku prema ovom resursu. Pojedina područja u Srbiji su posebno interesantna u smislu korišćenja geotermalne energije kao što su područje Mačve, Niške okoline, Vranja, Debrca, Banje Vrujci, Ljiga, Beograda, Kuršumlijske i Jošaničke banje.

Prema nekim prognozama minimalne rezerve toplotne energije u termalnim vodama Srbije iznose kao termalni ekvivalent oko 420 miliona tona nafte, tj ista količina toplotne energije bi se dobilo sagorevanjem te iste količine nafte. Ako se uzmu u obzir i geotermalni potencijali teritorija Vojvodine I Kosova, onda ukupne ekvivalntne prognoze minimalne rezerve iznose više od 550 miliona tona nafte.

O geotermalnim izvorima i geotermalnoj energiji u Srbiji možete pročitati i u trećem broju e-magazina Stakleno zvono

You may also like...