Očistimo šumadijska sela od otpada

[singlepic id=212 w=350 h=160 float=center]

Akciju čišćenja i prikupljanja otpada u šumadijskim selima pokrenula je Gradska turistička organizacija Kragujevac zajedno sa selom Vlakča.  Učešće  su uzele i sedam opštinskih organizacija. Ova ekološka inicijativa je uvod u četvrtu regionalnu manifestaciju ’’Dani otvorenih dvorišta’’, čije finale je zakazano za 14. jun u selu Vlakča.

Ekološka akcija u šumadijskim selima počela je u Županjevcu. Najmlađi stanovnici ovog rekovačkog sela, Osnovne škole ’’Dušan Popović’’, vredno je prikupilo sav otpad u školskom dvorištu. Za razliku od dece koja već u školskim danima uče o važnosti zdrave životne sredine, stanovnici sela Županjevac ipak nemaju takav odnos. Pošto nemaju deponiju, sav otpad žitelji  bacaju u potok koji protiče kroz selo. U Turističkoj organizaciji Rekovca, se nadaju da će uključivanjem u ovu akciju razviti ekološku svest meštana i podstaći turističke potencijale ovog kraja.

[singlepic id=209 w=300 h=229 float=center]

Akcija čipšćenja i prikupljanja otpada održana je i u selima Vlakča i Stragari. Od velike količine otpada koji su meštani ovog, ali i okolnih krajeva odlagali pokraj seoskih puteva u Vlakči nastale su prave divlje deponije, zarasle u korov. U akciji u kojoj su osim najmlađih stanovnika učestvovali i meštani ovog sela uklonjene su velike količine otpada.

  • Danas čistimo prostor pokraj puta od Svetinje do Kotraža, a ovakve akcije sprovodimo već pet godina. Pošto su većinom u seoskim sredinama rečna korita u lošem stanju, to je slučaj i sa rekom Jasenicom koja protiče kroz Vlakču – ističe Aleksandar Jovanović, predsednik Saveta mesne zajednice Vlakča, dodavši da na njihovom uređenju treba što pre krenuti.

Da bi se šumadijska sela u narednom periodu mogla više da okrenu razvoju turizma, za šta postoje izvanredni geografski i istorijski preduslovi, neophodno je da se sva divlja smetlišta uklone. To su shvatili i meštani Stragara, pa su se u ovu akciju uključili i članovi Lovačkog udruženja ’’Srebrnica’’.

Mnogi meštani kada krenu za drva u planinu, bacaju i krupan otpad iz svog dvorišta, pa su samim tim ugrožene i mnoge šume – ističe Raja Prokić, upravnik Lovišta.

Uklanjanje postojećih divljih deponija je deo posla koji će biti završen u dogledno vreme, ali ih očekuje još veći posao u pogledu edukacije građana da to više ne čine. Slična akcija biće sprovedena i u drugim kragujevačkim opštinama.

  • Planirane su akcije i u Kniću, Rači, Batočini, Lapovu i Aranđelovcu, a to su opštine koje su uzele učešće u manifestaciji ’’Otvoreno dvorište’’,  a biće završene do 1. maja – ističe Dragica Atanasijadis iz Gradske turističke organizacije Kragujevac. Sredinom maja krećemo u obilazak sela kao i Kragujevca kako bi izabrali najlepše dvorište.

Čišćenjem otpada u ovim selima učesnici akcija su poslali poruku građanima da se na odgovarajući način odnose prema svojoj životnoj sredini, a nadležnim institucijama da uspostave komunalnu infrastrukturu i sistem odlaganja otpada u seoskim zajednicama.

Na inicijativu turističkih organizacija Kragujevca i Knića, u ovoj opštini organizovano je više akcija, pa se, pored čišćenja jezera Gruža, radilo i na uređenju školskih dvorišta i vrtića. U čišćenju divljih deponija angažovane su sve škole a akciji su se pridružili i najmlađi.

Cilj čišćenja Gružanskog jezera je podizanje svesti o potrebi zaštite životne sredine, posebno reka i priobalja. Takođe potrebno je ukazati na loše navike nepropisnog odlaganja smeća.

  • Ovo je naš mali ekološki dan, angažovali smo sve škole, obavestili ribolovačka društva, Srbijašume i sve zainteresovane da se uključe u ovu akciju prikupljanja otpada dok će naše komunalno preduzeće odvoziti smeće – kaže Boris Busarac, predsednik opštine Knić.

U akciju su bila uključena sva naseljena mesta Guberevac, Gruža, Toponica, Bare, Borač i Knić.

Čišćenje Vlakče :

[nggallery id=23]

Čišćenje jezera Gruža:

[nggallery id=24]

FOTO: Zoran Petrović

You may also like...