Fakultet ekološke poljoprivrede EDUCONS u Svilajncu

Fakultet ekološke poljoprivrede Edukons u Svilajncu, obrazuje inženjere poljoprivrede spremne da odgovore svim zahtevima savremene ekološke poljoprivrede i proizvodnje zdravstveno bezbedne hrane. Edukacija započinje sa osnovnim znanjima iz svih vidova klasične poljoprivredne proizvodnje koja se zatim primenjuju na zahteve proizvodnje organske ili zdravstveno bezbedne hrane uz primenu ekoloških principa.

rof. Dr Ljubinko Jovanović, dekan Fakulteta ekološke poljoprivrede EDUCONS

  • U Svilajncu postoji dobra srednja poljoprivredna škola i Gimnazija sa kojima sarađujemo. Njihovi učenici mogu kasnije da se bave organskom poljoprivrednom proizvodnjom, a naš fakultet u tome može da odigra važnu ulogu – rekao je prof. Dr Ljubinko Jovanović, dekan Fakulteta ekološke poljoprivrede EDUCONS. Predmeti na Fakultetu su odabrani po najnovijim principima, veoma sličnim onim koji se inače predaju u inostranstvu i koriste se najnoviji podaci, a nastavnici su se bavili ne samo prosvetnim nego i naučnim radom – istakao je Jovanović.

U program studija uključen je veliki broj izbornih predmeta tako da svaki student može da izabere ono što mu najviše odgovara, a to je najbolja garancija uspeha u studiranju. Pored akreditacije programa za osnovne akadamske studije Fakultet ekološke poljoprivrede je akreditovao i program master studija.

prof. Dr Olivera Nikolić sa Fakulteta ekološke poljoprivrede EDUCONS.

  • Fakultet ima prvenstveno cilj da mlade ljude obuči da se nakon završetka studija i sticanjem određenih praktičnih znanja uključe u rešavanje svih savremenih problema koje imamo kada je u pitanju proizvodnja zdravstveno bezbedne hrane i očuvanje i zaštita životne sredine. Fakultet je akreditovan za osnovne akademske i diplomske akademske studije, pri čemu osnovne traju četiri godine i po završetku student stiče zvanje diplomirani inženjer poljoprivrede, a diplomske akademske studije traju jednu godinu i njihovim završetkom stiče zvanje master inženjer poljoprivrede. Ono što je specifično za master studije jeste veliki broj izbornih predmeta – istakla je prof. Dr Olivera Nikolić sa Fakulteta ekološke poljoprivrede EDUCONS.

Kroz različite baze podataka studenti se mogu uključiti u domaće i međunarodne tokove istraživanja, podatke o novim tehnologijama, a kroz međunarodnu razmenu studenata, oni će se upoznati sa drugim fakultetima.Omogućeno im je da posete poznate istraživačke centre i institute u našoj zemlji kao i da budu uključeni u razne projekte.

  • Intenzivno se radi na organizovanju stručne prakse studentima, pored toga što koristimo oglednu parcelu koju imamo u Svilajncu i u srednjoj poljoprivredno veterinarskoj školi u Svilajncu, organizujemo posete istraživačkim Instituma i Centrima u našoj zemlji, kao i određenim afirmisanim i sertifikovanim gazdinstvima u oblasti organske poljoprivredne proizvodnje, kojih je jako malo na području Centralne Srbije. U svrhu upoznavanja studenata sa principima i pravilima organske poljoprivredne proizvodnje organizujemo i međunarodne posete raznim fakultetima i institutima kao što je na primer Institut za mediteransku poljoprivredu u Bariju – istakla je Nikolićka.

Osnivanjem Fakulteta za ekološku poljoprivredu u Svilajncu omogućen je nov pristup u modernizaciji poljoprivredne proizvodnje u ovoj regiji. Kako je to regija sa odličnim uslovima za poljoprivrednu proizvodnju namera osnivača fakulteta je da poveća broj obrazovanih mladih stručnjaka sa multidisciplinarnim pristupom poljoprivrednoj proizvodnji. Sticanjem znanja o ekološkoj poljoprivredi omogućeno je mladim ljudima da se uključe u nove tokove proizvodnje ekoloških, visoko cenjenih poljoprivrednih proizvoda sa dobrim plasmanom na evropskom tržištu.

httpv://youtu.be/TaFo3-a-usM

You may also like...