Članovi CEOOR- a kampuju na ”Taboru Golija 2011”

Mladi izviđači iz Kragujevca deo letnjeg raspusta proveli su u kampu na Goliji gde su učili veštine preživljavanja u prirodi. Na ovom planinskom masivu, u selu Rudno, ispod Radočela, na ovogodišnjem taboru kampovalo je oko 130 učesnika, a boravak traje 12 dana.

Na planinskom masivu Golije, u selu Rudno pored bistre hladne planinske reke Brevine, u netaknutoj prirodi i na nadmorskoj visini od 1100 metara kampovali su mladi izviđači iz Kragujevca. Kamp na Goliji organizuje Savez izviđača Kragujevca, a učestvovalo je oko 130 učesnika, mladih izviđača, ali i dugogodišnjih članova Saveza izviđača i zaljubljenika u prirodu. Oni su ovde učili veštine preživljavanja u prirodi, kretanja prema putnim znacima, uz brojne aktivnosti kako da se snađu na nepoznatom terenu.

Akcenat bacamo na najmlađu decu do 11 godina, pošto je njih najlakše zainteresovati za ovu vrstu aktivnosti, i duže ostaju u izviđačima. Pored aktivnijih šetnji i obilaska prirode u mogućnosti su da upoznaju lekovita bilja koja postoje na planinskom masivu Golije, postoje popodnevne aktivnosti kao što su tipografija,vezivanje čvorova, korišćenje busole – ističe Miodrag Marković, starešina Tabora ''Golija 2011''.

  • Akcenat bacamo na najmlađu decu do 11 godina, pošto je njih najlakše zainteresovati za ovu vrstu aktivnosti, i duže ostaju u izviđačima. Pored aktivnijih šetnji i obilaska prirode u mogućnosti su da upoznaju lekovita bilja koja postoje na planinskom masivu Golije, postoje popodnevne aktivnosti kao što su topografija,vezivanje čvorova, korišćenje busole – ističe Miodrag Marković, starešina Tabora ”Golija 2011”.

UNESKO je deo ove planine zaštitio kao rezervat biosfere. Mladi izviđači iz Kragujevca imali su priliku da vide i kanjon gde prolazi reka Izubra, sa svojih 7 vodopada. Maršuti koja je bila duga 8 kilometara u jednom pravcu, pored kragujevačkih izviđača, kao i gostiju iz Šapca i Kozarske Dubice, pridružili su se i članovi Centra za ekološko obrazovanje i održivi razvoj. Naime oni u okviru projekta Očuvanja i zaštite biodiverziteta kampuju na Goliji. Radi se o realizaciji novog projekta ”Biorescue”, čiji je cilj povećanje ekološke svesti učenika po pitanju raznovrsnog biljnog i životinjskog sveta. Ovaj projekat već drugu godinu finansijski podržava Ambasada Republike Finske.

  • U dugoj šetnji, obilazeći vodopade Kace bili smo u mogućnosti da se upoznamo sa biodiverzitetom ovog kraja. To je bila i prilika da saznamo koje su zaštićene vrste na Goliji kao što su jelenak, rečni rak, kao i koje su to lekovite biljke ovog kraja, a sve to nismo mogli da saznamo u okviru redovne nastave – objašnjavaju članovi Centra za ekološko obrazovanje i održivi razvoj.

Tabor na Goliji posetio je i Srđan Matović, član Gradskog veća grada Kragujevca zadužen za životnu sredinu koji je najavio da će lokalna samouprava i ovog puta izaći u susret potrebama udruženja izviđača, kako bi se što više mladih približilo prirodi.

  • Pokušali smo da u prethodne dve godine poboljšamo uslove boravka svih učesnika Tabora i nadamose da će to 2012 godine izgledati mnogo bolje. Grad Kragujevac će pomoći učešće naših Saveza izviđača Kragujevca na Osmoj smotri izviđača Srbije, koja će biti održana u avgustu, u Šapcu. Tom prilikom se obeležava 100 godina izviđakog pokreta u našoj zemlji i Savez izviđača Kragujevca će imati veoma značajnu ulogu u organizaciji tog događaja – istakao je Srđan Matović član Gradskog veća.

Organizacija izviđača u Kragujevcu ima dugu tradiciju, koja datira još od 1911. godine. Savez izviđača uglavnom se finansira od članarine, ali ti prihodi su nedovoljni za funkcionisanje jedne ovakve organizacije, pa je zato potrebna pomoć državnih i lokalnih organa, kao i svih ostalih koji žele da doprinesu zaštiti prirode.

Inače malo je poznata činjenica da je Rudno treće mesto po vidljivosti zvezda u Evropi zbog čega je upravo ovde započeta gradnja opservatorija u saradnji jedne beogradske i norveške nevladine organizacije.

 

 

You may also like...