40 godina radarskog centra Bešnjaja

Radarski centar BešnjajaRadarski centar Bešnjaja već 40 godina organizuje i sprovodi odbranu od grada deset opština Šumadije i Pomoravlja. Povodom obeležavanja ove godišnjice održan je radni sastanak na kome je između ostalog prezentovan rad centra i dalji razvoj sistema odbrane od grada.

Radarski centar ’’Bešnjaja’’ na Crnom vrhu između Jagodine i Kragujevca sa 402 protivgradne stanice od gradonosnih oblaka brani teritoriju površine od blizu pola miliona metara kvadratnih. Tokom ove godine strelci centra su ispalili 1376 raketa, a najviše je bio ugrožen Kragujevac i to u prvoj nedelji maja. Za narednu godinu radarski centar Bešnjaja obnoviće kompletan sistem radio veze koji je star 35 godina, a u planu je i izgradnja savremenijeg objekta, ali nedostatak para za sada to odlaže.

  • U 2009. instaliran je i testira se trodimenzionalni sistem, odn. tridevizuelizacija oblačnog prostora. Ove godine se testira, a prema rečima načelnika Odeljenja za operativne poslove u RHMZ Zorana Babića, očekujemo da ćemo iduće godine pustiti u funkciju. Kada je reč o Srbiji, trudimo se da što pre krenemo sa najvažnijim projektom, stimulacije padavina, a u saradnji sa Institutom za meteorologiju ističe Babić, već dve godine radimo na trodimenzionalnom modelu, praktično simulaciji procesa u samooblaku, kako bi konačno došli do jedne fizičke ocene njihove efikasnoti.

U celom ovom periodu sistem odbrane od grada se postepeno gradio i razvijao, tako da danas predstavlja moderan i efikasan lansirna stanicasistem. U više naučnih i stručnih radova dokazana je njegova efikasnost, o čemu svedoči i 70 odsto aktivne zaštite poljoprivredne proizvodnje. Sistem odbrane od grada se u Srbiji sprovodi na površini od 77 508 kvadratnih kilometara, sa mrežom od 13 radarskih centara, i 1633 lansirnih stanica. Sistem radio veze čini 50 repetitora i 1800 radio stanica. Trenutno radi preko 3000 strelaca. Povodom obeležavanja godišnjice, zahvalnice za dobar i uspešan rad u Radarskom centru Bešnjaja dobili su i strelci.

You may also like...