Ministarka energetike sa studentima FIN-a u Kragujevcu

U želji da odgovori na veliku zainteresovanost za aktuelne probleme i izazove energetike i zaštite životne sredine, ministarka Zorana Mihajlović je održala predavanje na Fakultetu inženjerskih nauka u Kragujevcu, pod nazivom ”Republika Srbija pred razvojnim izazovima održive energetske bezbednosti”. Ona je govorila o osnovnim smernicama razvoja i izazovima koji su pred energetskim sektorom Srbije u budućnosti.

Studenti Fakulteta inženjerskin nauka u Kragujevcu na predavanju Ministarke Zorane Mihajlović

Studentima fakulteta inženjerskih nauka Ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović održala je predavanje i dala odgovore na pitanja u vezi sa izazovom energetike i zaštite životne sredine. Tom prilikom izrazila spremnost da podrži inovativni duh studenata, naučnih radnika . U oblasti energetike uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj promenjena je predzakonska regulativa o iskorišćenju obnovljivih izvora energije, napravljen je i plan za reformu javnih preduzeća. Radiće se na izgradnji novih objekata u energetici, od prioriteta su i novi Zakon o energetskoj efikasnosti, kako bi građani trošili manje energije po metru kvadratnom. Zadatak svih koji se bave energetskom politikom u jednoj državi je da obezbede dovoljno energije po održivim cenama, istakla je ministarka.

Ministarka energetike Zorana Mihajlović sa studentima FIN-a u Kragujevcu

  • Srbiji navodno treba energija, projekti kažu da će rast energije biti u narednom periodu, 3 do 5 posto do 2015 godine, negde od 1 do 3 posto do 2025 godine. S druge strane privreda ne radi onako kako bismo mi to želeli, ukoliko dođe do privrednog rasta, tog trenutka mi imamo mnogo veći deficit u energiji nego što imamo sada. Srbija je takođe energetski zavisna država , energetska zavisnost raste, kada bi poredili sa zemljama u regionu to i nije tako visoka u odnosu na druge države u regionu. Ali kad poredite sa resursima koje Srbija ima onda mislim da je taj stepen energetske zavisnosti prevelik. Srbija godišnje izdvaja 2,5 do 3 milijarde evra da bi isplatila uvoz energenata koji su joj neophodni i da bi mogla da funkcioniše tokom godine. 2,5 milijarde evra su dve elektrane, a toliko dati na uvoz govori o tome koliko smo u stvari energetski nebezbedni – istakla je Zorana Mihajlović.

Srbija godišnje izdvaja do 3 milijarde evra, da bi isplatila uvoz energije i energenata, koji su neophodni da bi mogla da funkcioniše u toku godine. Zato će prioriteti ovog ministarstva biti povećanje energetske efikasnosti, ali i kako iskoristiti što više obnovljive izvore energije. Jedan od zadataka biće i izgradnja novih objekata hidroelektrane i termoelektrane, a postojeće osposobiti da pored toplotne proizvode i električnu energiju.

  • Zadatak svake vlade da postavi zakonodavni okvir da bi se bilo šta radilo, mi smo izmenili Zakon o energetici, doneli Zakon o energetskoj efikasnosti koji nije donet iako je bio rok do pre pet godina, a doneta su i podzakonska akta koja se tiču upravo one oblasti o energetskoj efikasnosti i obnovljivih izvora energije- objašnjava ona.

Nekoliko prioriteta je definisano u energetskoj politici Srbije, a prvi prioretet je svakako povećanje energetske efikasnosti, jer to je način da Srbija postane samodovoljna u energetici, . uvećamo sektor energetske bezbednosti. Drugi prioritet je kako iskoristiti što više obnovljive izvore energije. Treći prioritet jeste izgradnja novih objekata, bilo da su u pitanju veliki infrastrukturni objekti kao što su hidroelektrane Bistrica, Đerdap 3 ili čak termoelektrana Štavalj koja će koristiti kameni ugalj, ali isto tako i pokušaj da one objekte koje već imamo u Srbiji osposobimo da ‚pored toplotne energije proizvode i električnu energiju kako bi se stepen njihove energetske efikasnosti sa 30 do 40 posto koliko je danas povećao na 90 odsto.

pravljenje solarnog kolektora

solarni kolektorInače na Fakultetu inženjerskih nauka u Kragujevcu, na Katedri za energetiku u procesnu tehniku, kroz proces obuke studenti su kroz timski rad uradili projekat ”Solarni kolektor od limenki”, u cilju podizanja svesti o obnovljivim izvorima energije koji je prezentovan na ovom predavanju.

 

 

You may also like...