Evropski standardi u oblasti životne sredine

Primena donetih zakona iz oblasti zaštite životne sredine na lokalnom nivou i odnos političkih stranaka prema oblasti životne sredine bile su teme konferencije ’’Evropski standardi u oblasti životne sredine’’ koju realizuje Bells pokret u Srbiji, uz podršku Holandske ambasade u Beogradu, a čiji je nacionalni koordinator Udruženje građana ’’Centar modernih veština’’. Ona predstavlja završnu fazu i realizaciju i prezentaciju rada dvogodišnjeg projekta ’’Regionalna akcija i kohezija u oblasti životne sredine’’.

konferencija- "Evropski standardi u oblasti životne sredine"

Cilj konferencije je da se ukaže donosiocima odluka na važnost oblasti životne sredine u procesu evropskih integracija. Program Konferencije je osmišljen tako da političarima ponudi putokaz u kreiranju zelenih politika i podstakne ih da pitanje održivog razvoja i životne sredine posmatraju kao prioritetna, ali i sastavni deo ekonomskih i socijalnih politika.

Aleksandra Knez Milojković, regionalna koordinatorka Ambasadora životne sredine i Bells pokreta

Aleksandra Knez Milojković, regionalna koordinatorka Ambasadora životne sredine i Bells pokreta

  • Put Srbije ka Evropskoj uniji vodi kroz primenu zakona i usvajanje standarda u oblasti ekologije, ono što mi želimo da pokažemo – ističe Aleksandra Knez Milojković, regionalna koordinatorka Ambasadora životne sredine i Bells pokreta, da je životna sredina sastavni deo ekonomskih, socijalnih, energetskih politika kao i politike obrazovanja. Imamo zakone koji se ne primenjuju u potpunosti pa je potrebna bolja saradnja sa lokalnom samoupravom po pitanju rešavanja ekoloških problema jer – prema njenim rečima uz pomoć Bells pokreta, političkih partija i lokalne samouprave može se ostvariti primena ’’zelene ekonomije’’, koja će nas približiti Evropskoj uniji.

U okviru aktivnosti Bells pokreta, do sada je osnovana neformalna Zelena poslanička grupa u Narodnoj skupštini Republike Srbije i Skupštini AP Vojvodine, potpisan memorandum o saradnji sa nekoliko opština i gradova u Srbiji, inicirano uspostavljanje saradnje između Ministarstva životne sredine i organizacija civilnog društva.

Miloš Đajić, nacionalni koordinator Bells pokreta

Miloš Đajić, nacionalni koordinator Bells pokreta

  • Ovom konferencijom želeli smo da predstavimo rezultate koje smo postigli u poslednjih 15 meseci koliko traje projekat, istovremeno želimo da vidimo koliko su političke stranke spremne i koliko smatraju životnu sredinu važnu u svojim političkim programima – objašnjava Miloš Đajić, nacionalni koordinator Bells pokreta. Životna sredina nema političku boju i nema granica pa se jedino kroz dijalog, partnerstvo i razumevanje mogu ostvariti velike pozitivne promene, na nacionalnom i regionalnom nivou.

Uz pomoć Bells pokreta u Skupštini Srbije osnovana je Zelena poslanička grupa sa 27 poslanika iz različitih političkih partija, koji kroz svoje odbore i učešćem u lokalnoj samoupravi pokušavaju da učestvuju u implementaciji i dopuni zakona iz oblasti životne sredine. Ministarstvo životne sredine i Bells pokret imaju zajednički cilj, uvođenje evropskog standarda i u naše zakonodavstvo.

Evropski standardi u oblasti životne sredine

  • Na inicijativu Evropske unije 2004 godine doneto je mnogo zakona iz oblasti životne sredine, ali sada – prema rečima Nade Lakićević iz Ministarstva, predstoji mnogo teža faza a to je implementacija tih zakona. U sve naše zakone koji su u skladu sa evropskim direktivama uključeno je i učešće javnosti, ali taj odnos kao i odnos sa biznis sektorom mora biti intenzivniji i kvalitetniji, ne bi li brže ispunili standarde EU.

Tema kojom se Konferencija bavila bila je primena donetih zakona iz oblasti životne sredine na lokalnom nivou i odnos političkih stranaka prema ovoj oblasti. Šta lokalna samouprava čini na polju zaštite životne sredine govorio je i član Gradskog veća Kragujevca zadužen za životnu sredinu, Srđan Matović.

učesnici konferencije

  • Radni tim koji je okupio Arhus centar u Kragujevcu u prethodnih nekoliko meseci je radio na pripremi dokumenta koji ćemo ponuditi Stalnoj konferenciji gradova i opština vezano za implementaciju Arhuske konvencije u Srbiji, a taj dokument bi – prema rečima Srđana Matovića člana Gradskog veća Kragujevca zaduženog za životnu sredinu, podrazumevao izradu konkretnih pravnih akata koje ćemo ponuditi svim lokalnim samoupravama u Srbiji vezano za primenu konvencije. Te odluke će se odnositi na povećanje dostupnosti informacija vezanih za životnu sredinu i uključivanje građana u donošenje odluka. Inače Grad Kragujevac je formalno pristupio Bells pokretu 23 septembra ove godine.

Inače članovi Bells pokreta se zalažu za to da pitanja životne sredine ne poznaju administrativne granice, partijske boje i da se jedino kroz dijalog, partnerstvo, razumevanje i usklađivanje zakona mogu stvarati velike pozitivne promene na nacionalnom i regionalnom nivou.

You may also like...