Livnica pored parka i obdaništa

protest-zbog-livnicePo ko zna koji put građani kragujevačkog naselja Iline vode su se u velikom broju okupili da bi izrazili protest protiv Livnice 034, koja se nalazi u neposrednoj blizini njihovih kuća, parka i obdaništa.

Pošto se Livnica 034 nalazi u neposrednoj blizini parka od 7,5 hektara, u kome se igraju deca i okupljaju meštani, oni su se žalili svim nadležnim institucijama, ali do sada nije bilo pomoći. Okupljeni građani traže samo da se poštuje zakon, po kome ovakva industrija ne može da radi na udaljenosti manjoj od 500 metara od stambenih objekata.

  • Već 9 godina traje problem sa Livnicom obojenih metala koja prema rečima Slađana Rakića predsednika Udruženja ’’Eko park’,’ nema nijednu dozvolu, ali ova firma i dalje radi. Mi samo tražimo da se ispoštuje pravilnik o livačkoj industriji a to je da se proces proizvodnje odvija na udaljenosti od 500 metara od prve kuće, dodaje on.

Na osnovu učestalih prijava građana i u redovnom nadzoru, inspekcija za zaštitu životne sredine je utvrdila da postoji pravovremeno zagađenje vazduha, ali da livnica radi na uklanjanju uzoraka.

livnica-034

  • Na osnovu usmenog izveštaja i utvrđenog činjeničnog stanja, inspekcija za zaštitu životne sredine zajedno sa stručnjacima Livnice 034 radi na uklanjanju tih uzroka, kaže Ljiljana Marinković, šef Odseka republičke inspekcije. Mogući uzrok je što rad skrubera nije bio automatizovan, pa se prema njenim rečima upravo radi na rekonstrukciji i izgradnji automatike na skruberu, koji vrši prečišćavanje vazduha. Tako će prilikom uključivanja peći, biti automatski uključen i skruber, a druga mera ističe ona, to je ugradnja skrubera za hvatanje odnosno prečišćavanje  produkata koji izlaze u halu.

Jedna od mera koje će Ministarstvo životne sredine sprovesti je i postavljanje automatskog merenja kvaliteta vazduha, na osnovu čega će se u svakom trenutku znati koje su koncentracije zagađujućih materija u vazduhu. Time će se blagovremeno reagovati, ukoliko dođe do zagađenja vazduha, zabranom rada zagađivaču ili drugim merama u skladu sa propisom.

You may also like...