MAMUTICA IZ VIMINACIJUMA

viki_mamut

Vika najstariji pronađeni mamut u Evropi, otkriven početkom juna nadomak arheološkog lokaliteta Viminacijum , jedan je od tropskih južnih mamuta koji su pre više miliona godina iz Severne Afrike prešli u Evropu. Ovo otkriće zasigurno slovi za pronalazak veka Srbije.

viki_skeletOvaj eksponat je svedok zbivanja od pre pet miliona godina i njegovo otkriće je značajno za celokupnu evropsku i svetsku nauku, jer su na drugim lokalitetima do sada pronađeni samo delovi skeleta ove vrste mamuta. Do sada ima dvadesetak mamuta koji su sačuvani a od toga osamnaest je nađeno u okolini Firence i jedan u okolini Pariza, ali svi su iskopani pre 100 godina.

  • Za razliku od ovih koji se nalaze u raznim muzejima, naša Vika ostaje na mestu gde je nađena i na prostoru od pre pet miomir_koracmiliona godina, a to nikakva simulacija koja se danas tehnološki postiže u pojedinim muzejima, ne može da nadoknadi, ističe director arheološkog parka ‘’Viminacijum’’ prof. dr Miomir Korać.

Ceo svet će želeti da dođe na to mesto i oseti to vreme iz miocena od pre hiljada godina. Mamutica Vika je bila dama u godinama, duga pet metara i teška 10 tona, a arheolozi su je pronašli u blizini Kostolca, oko 300 metara od Viminacijuma. Stara i bolesna, zaglibila se u blato, pala na kolena i umrla u tom položaju, pa su je tako i pronašli arheolozi, pet miliona godina kasnije. To govori da je ovo bio jedan kvalitetan prostor za življenje i verovatno je u to vreme bila jedna mirna dolina.

  • Kada smo došli na mesto gde je mamutica otkrivena onda smo podigli pogled prema vrhu iskopa, iznad nas tridesetak metara videli smo rimske grobove, kaže Korać. Kada otkrijete jedan takav predmet, shvatite da je nama data privilegija da u 21 veku otkrijemo nešto što niko do tada nije otkrio, ističe Korać.

Kako otkriće skeleta slovi za svetsku senzaciju, očekuje se da će ovo mesto postati centar okupljanja istraživača, naučnika i znatiželjnika iz zemlje i inostranstva. Nakon konzervacije sledi restauracija.

  • Ovde je okupljen jedan tim ljudi koji se bave istorijom geologije, tla i geohemijom, a upravo su se javili stručnjaci istiće Korać koji su radili u poznatim Institutima kao što su ‘’Marija Kiri’’ u Parizu, koji su uzeli uzorke i hoće da ispitaju tlo na kome je ona uginula. Sa fakultetom za biofizička istraživanja uradićemo dodaje on DNK analize, a pozvaćeno sve stručnjake koji mogu da daju neke rezultate. Pored njene strukture videćemo šta je ona jela, od koje je bolesti bolovala, dakle kako kaže da saznamo o ambijentu u kome je ona živela.

Vika najstariji pronađeni mamut u Evropi dobio je svoju prvu improvizovanu kuću. Oko mamutice je postavljen betonski prsten prečnika, 15 metara, koji nosi drvenu konstrukciju visoku šest metara. Ulaz za posete čuvenoj mamutici, naplaćivaće se 250 dinara u znak simboličnog doprinosa za izgradnju budućeg Vikinog muzeja.

vikin_muzej

You may also like...