Mašinskom fakultetu u Kragujevcu odobreno 12 projekata

profesori Mašinskog fakulteta u Kragujevcu

Mašinski fakultet u Kragujevcu učestvovaće u realizaciji 12 naučno istraživačkih projekata u vrednosti od oko 3 miliona evra, koji su odobreni od strane Ministarstva za nauku i tehnološki razvoj. Na konkursu bilo je prijavljeno blizu 900 projekata i preko 12 hiljada istraživača.

kibernetska-istrazivanja

prezentacija-projekataNa konkursu Ministarstva odobreni su svi predloženi projekti Kragujevačkog Mašinskog fakulteta, a u njihovoj realizaciji učestvovaće preko 260 istraživača od kojih je 85-oro sa te visokoškolske ustanove. Od 12 naučno istraživačkih projekata polovina se odnosi na tehnološki razvoj, 4 su interdisciplinarni, a 2 su osnovna istraživanja.

prof. dr Miroslav Babić

prof. dr Miroslav Babić

  • Svi ti projekti pokrivaju pobrojanih 7 strateških područja za razvoj nauke i tehnologije u Srbiji, tačnije vrlo široko područje od klasičnog mašinstva pa do biomedicinskog inženjerstva, preko razvoja informatike, telekomunikacije do – kako kaže prof. dr Miroslav Babić, dekan Mašinskog fakulteta u Kragujevcu, energetike.

Istraživanje i razvoj Srpske kuće neto – nulte energetske potrošnje (KNEP), je projekat posvećen istraživanju i razvoju Srpskih kuća sa neto – nultom energetskom potrošnjom. Ove energetski efikasne kuće su povezane na elektro mrežu. Energiju (elektro i toplota), dobijaju iz obnovljivih energetskih izvora.

prof. dr Milorad Bojić

prof. dr Milorad Bojić

  • Proizvedena energija je jednaka energetskoj potrošnji. Kada postoji, višak proizvedene elektro energije šalje se u mrežu, ili se uzima iz mreže kada postoji manjak. Tokom godine, višak bilansira manjak. Globalno, izgradnja KNEP je podstaknuta urgentnošću da se umanji emisija ugljen dioksida i nedostatak energije. To se vidi iz direktive EU koja govori da će sve kuće za stanovanje koje se grade posle 31. decembra 2018 godine – prema rečima prof. dr Milorada Bojića, morati same da proizvode svoju energiju.

Istraživanje bezbednosti vozila kao dela kibernetskog sistema Vozač – vozilo – okruženje, je projekat gde će se njegovom realizacijom primenjivati najsavremeniji teorijsko – eksperimentalni pristupi u rešavanju bezbednosno – ekoloških parametara vozila.

prof. dr Miroslav Demić

prof. dr Miroslav Demić

 

 

 

  • Posebna pažnja biće posvećena utvrđivanju stvarnog stanja tih parametar voznog parka u Srbiji, zagađenju okoline od vozila, parametrima vozača koji značajnije utiču na bezbednost vozila i njegove ekološke parametre, transportu opasnih materija, alternativnim vrstama goriva i pogona koji će dovesti do manjeg zagađenja okoline, energetskoj efikasnosti motora i slično – ističe prof. dr Miroslav Demić.

Istraživanje kogeneracionih potencijala u komunalnim i industrijskim energanama Republike Srbije i mogućnosti za revitalizaciju postojećih i gradnju novih kogeneracionih postrojenja, realizovaće se u dva podprojekta. Kogeneracija u komunalnim toplanama i industrijskim energanama i istraživanje i razvoj mini i mikro kogeneracije.

prof. dr Milun Babić

prof. dr Milun Babić

  • Moguće uštede energije i smanjenja emisije štetnih gasova staklene bašte, kao i ulaganja u revitalizaciju postojećih i gradnju novih kogeneracionih postrojenja, biće prikazani u Studiji – objašnjava prof. dr Milun Babić. Kogeneracija je ušla u legislativu EU, a prelaskom na kogeneracioni režim rada postojećih termoelektrana i toplana proizvedena toplota u Republici Srbiji mogla bi biti utrostručena, što bi omogućilo priključivanje na sistem daljinskog grejanja približno milion novih stanova – ističe Babić.

Zahvaljujući brojnim domaćim i međunarodnim projektima u kojima učestvuje, Mašinski fakultet u Kragujevcu će u naredne dve godine uložiti blizu 2 miliona evra u nabavku nove istraživačke opreme. Do kraja godine planiraju akreditaciju još nekoliko studijskih programa iz oblasti automobilskog inženjerstva zajedno sa Fiatom, energetike, urbanog i biomedicinskog inženjerstva. S obzirom na nove nastavne programe koje razvija poslednjih godina , Mašinski fakultet u Kragujevcu planira da do kraja 2011. godine promeni naziv u Fakultet inženjerskih nauka.

You may also like...