Obrazovanje za održivi razvoj u lokalnoj zajednici

[singlepic id=590 w=400 h=230 float=center]

U okviru Drugog festivala ekološkog obrazovanja u Kragujevcu održan je okrugli sto na temu ”Obrazovanje za održivi razvoj u lokalnoj zajednici”, gde je bilo reči o značaju ekološkog obrazovanja i njegovom mestu u obrazovnom sistemu. Učesnici su bili eksperti iz ove oblasti, a zaključci sa okruglog stola biće upućeni resornim ministarstvima.

U obrazovno vaspitnim ustanovama u Srbiji nije dovoljno zastupljeno obrazovanje o ekologiji, pa je potrebno ustanoviti jedinstveni model koji će biti uveden u okviru reforme obrazovnog sistema.

[singlepic id=588 w=160 h=213 float=right]

  • Važno je početi sa podučavanjem dece o značaju brige za životnu sredinu još od vrtića, znanja o ekologiji treba da budu deo nastave na svim nivoima obrazovanja, ali ne kao poseban školski predmet. Zato predlažemo program ekološkog osmšljavanja našeg obrazovnog vaspitnog sistema tako da on bude stvarno u funkciji formiranja ekološkog ponašanja dece od malih nogu i sticanja tog funkcionalnog znanja – objašnja mr Gordana Brun iz Udruženja građana ”Škola za opstanak” koja je vodila okrugli sto u čijem radu su učestvovali i predstavnici škola i ekoloških nevladinih organizacija. Radiće se međupredmetno povezivanje, predložićemo da se u okviru više postojećih predmeta đaci upućuju uekologiju, energetsku efikasnost, klimatske promeneme.

Okrugli sto je organizovan i u saradnji sa mrežom organizacija civilnog društva koja je oformljena u okviru Sektor II, programa koji Regionalni centar za životnu sredinu realizuje. To je bila prilika za razmenu iskustava, šta sve može da se učini kako bi se unapredilo obrazovanje za održivi razvoj u Srbiji.

[singlepic id=592 w=320 h=240 float=center]

  • Regionalni centar za životnu sredinu pored niza svojih aktivnosti ima i jedan čitav odsek koji radi na obrazovanju za održivi razvoj u okviru koga je razvijen zeleni paket, multimedijalno obrazovno sredstvo koje je dospelo u škole Srbije. Preko 700 nastavnika iz 500 škola Srbije prošlo je trening za upotrebu zelenog paketa, koji koriste u različitim nastavnim predmetima – objašnjava Zorica Korać, ekspert za zaštitu životne sredine u REC-u. Ideja je da ovakav obrazovni paket posluži kao set ideja kako da nastavnici interaktivno osmisle nastavu, i deci što plastičnije prezentuju teme iz oblasti održivog razvoja – dodaje ona.

REC implementira još jedan projekat koji finansira ministarstvo inostranih poslova Finske, u okviru programa koji se zove ”Obrazovanje za održivi razvoj u lokalnim zajednicama u slivu reke Drine”. Radi se o prekograničnoj saradnji između Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, gde 25 opština iz ovog regiona i isto toliko škola sarađuju zajedno sa osnovnom idejom da dobiju– Održive škole u održivoj zajednici.

Jedno od ključnih oblasti za uspešno sprovođenje Strategije održivog razvoja Srbije jeste i obrazovanje za održivi razvoj. Na ovom okruglom stolu okupili su se predstavnici Nevladinih organizacija, državnih Institucija i prosvetnih radnika, koji treba da pronađu buduće modalitete međusobne saradnje.

[singlepic id=566 w=160 h=213 float=right]

  • U okviru Strategije održivog razvoja radi telo koje se zove Forum partnera, u okviru koga podržavamo razne inicijative i mreže civilnog sektora. Kabinet potpredsednika Vlade za evropske integracije veliku pažnju narednih godina posvetiće segmentu obrazovanja kako formalnom tako i neformalnom, a na ovom okruglom stolu u Kragujevcu podržaćemo posebno neformalno obrazovanje – ističe Darinka Radojević, predstavnik Kabineta potpredsednika Vlade za evropske integracije.

Primer prakse kako se to radi u Vojvodini kada je u pitanju podizanje javne svesti kod dece i rad sa školama jeste program ”Za čistije i zelenije škole u Vojvodini”. Projekat je ukazao na dva goruća problema kada je Vojvodina u pitanju, kao i dobar deo cele Srbije, to su divlje deponije i nedovoljna pošumljenost. Kroz ovaj program želili su da podizanjem svesti kod dece, utiču i na starije, jer se to pokazalo kao dobar metod.

Savez učitelja Srbije organizovao je obuke za predstavnike lokalne samouprave, medija ali i obrazovnih ustanova, sa ciljem da propagiraju održivi razvoj.

[singlepic id=573 w=160 h=213 float=right]

  • Želja nam je da u Srbiji što veći broj škola prođe takvu vrstu edukacije, a aktivnosti koje treba da zažive u oblasti obrazovanja, to su ekologija i održivi razvoj – ističe Mirjana Ilić, generalni sekretar Saveza učitelja Srbije.

Na ovom okruglom stolu naglašeno je da ubuduće treba bolje povezivati nevladin sektor i škole kako bi se kroz jedinstvenu mrežu, i uz bolju saradnju svih, sačinio i sproveo jedinstveni model ekološkog obrazovanja u Srbiji.

[nextgen_cooliris id=40]

[issuu layout=http%3A%2F%2Fskin.issuu.com%2Fv%2Flighticons%2Flayout.xml showflipbtn=true autoflip=true autofliptime=6000 documentid=110124075714-9e4a88a9d89743ff97ca233fa5000185 docname=festival_ekoloskog_obrazovanja_2011 username=Stakleno_Zvono loadinginfotext=FESTIVAL%20EKOLOSKOG%20OBRAZOVANJA%202011 showhtmllink=true tag=skole width=420 height=148 unit=px]

You may also like...