Zlatni dukat sa likom Nikole Tesle u Kragujevcu

drmilun-babicUdruženje univerzitetskih profesora i naučnika Srbije dodelilo je nagradu „Nikola Tesla“  Dr Milunu Babiću redovnom profesoru Mašinskog fakulteta u Kragujevcu. Povelja sa zlatnim dukatom uručena je 15.04.2009. godine, na svečanoj akademiji održanoj u Sali Građevinskog fakulteta u Beogradu.

Nagrada „Nikola Tesla“ ustanovljena je povodom obeležavanja 150-te godišnjice rođenja Nikole Tesle na Simpozijumu koji je organizovalo Udruženje univerzitetskih profesora i naučnika Srbije 10. jula 2006. godine i od tada se svake godine dodeljuje za izuzetan doprinos proučavanju imena i dela Nikole Tesle. Za 2008. godinu Povelja „Nikola Tesla“ dodeljena je:

Dr Milunu Babiću,
Redovnom profesoru Mašinskog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu

Dr Slobodanu Vujiću,
Redovnom profesoru Rudarsko-geološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu

Dr Bratislavu Milovanoviću
Redovnom profesoru Elektronskog fakulteta Univerziteta u Nišu.

-Dobitnik sam mnogih nagrada ali ova povelja mi veoma znači jer to priznanje dolazi iz moje branše. Povod je integralni opus iz različitih oblasti počev od energetske efikasnosti, zaštite životne sredine tačnije onoga što radim kao profesor na fakultetu, ali je žiri posebno izdvojio moj doprinos u osvetljavanju lika i dela Nikole Tesle, objašnjava prof. dr Milun Babić. Pošto nisam pred penzijom ova povelja znači podstrek da što više radim dodaje on.

Regionalni evro centar za energetsku efikasnost Kragujevac čiji je on direktor, radi na raznim projektima iz energetske efikasnosti a jedan od tih je i „Unapređenje energetske efikasnosti i tehničko-tehnoloških karakteristika sistema za proizvodnju i distribuciju toplotne energije grada Kragujevca“. Tu su i brojni međunarodni projekti sa Finskom, Tempus projekat, zatim sa Sekom iz Beograda, Agencijom za energetsku efikasnost, Minstarstvom za nauku i tehnološki razvoj, a svi ti projekti vezani su za energiju i zaštitu životne sredine. To je i jedan od razloga što je na velikom svetskom kongresu koji se organizuje u Dubrovniku, za rukovodioca jedne specijalne sesije , koja se bavi energetskom efikasnošću komunalnog sistema  izabran prof. dr Milun Babić.

You may also like...