Drugi Festival ekološkog obrazovanja u Kragujevcu

Drugi Festival ekološkog obrazovanja u Kragujevcu

U Kragujevcu je održan Drugi Festival ekološkog obrazovanja, gde su 16 kragujevačkih osnovnih i 4 srednjih škola kao i deca iz predškolske ustanove, u Politehničkoj školi predstavile svoje ekološke sekcije. U okviru festivala održan je i Sajam ekološkog obrazovanja na kome su se kragujevački učenici predstavili izložbama radova svojih ekoloških sekcija, predstavama sa ekološkim porukama, projekcijama ekoloških filmova, a ovaj Festival upotpunili su i gosti iz Beograda, Novog Sada, Niša, Čačka, Kruševca i Užica prezentacijom svojih ekoloških radionica. Drugi Festival ekološkog obrazovanja zvanično je otvorio glumac Zoran Cvijanović koji poznat i po aktivnostima vezanim za zaštitu životne sredine.

[singlepic id=579 w=500 h=184 float=center]

  • Prvi nam je zadatak da odnegujemo nove generacije koje će na sebe da preuzmu našu zemlju, i tako je sačuvaju za[singlepic id=586 w=150 h=200 float=right] neke nove generacije. Jedan od osnovnih zadataka u okviru principa održivog razvoja je obaveza generacije koja trenutno upravlja zemljom da je sačuva i preda novim generacijama makar u onakvom stanju u kakvom je našla – rekao je Zoran Cvijanović. Za moju generaciju je ovo veliko iskušenje pošto je zemlja prošla kroz jedan užasan period i svi se nadamo nečem boljem, jer posledice nekontrolisanog korišćenja prirodnih resursa su očigledne. Jedina nada nam je da probamo da sa decom napravimo neki novi dogovor, da oni zavole prirodu, kroz nju svoju zemlju, a onda i nas, i tako zajedno sačuvamo Planetu – ističe Cvijanović.

Pored Grada Kragujevca, Školske uprave i Centra za ekološko obrazovanje i održivi razvoj, Udruženja ”Stakleno zvono” i ”Škole za opstanak” i Politehničke škole među organizatorima je i Kabinet za potpredsednika Vlade za evropske integracije, što potvrđuje da je Festival dobio nacionalni karakter, a Kragujevac grad iz koga se šalju ekološke poruke.

[singlepic id=582 w=150 h=200 float=right]

  • Ovo je bila prilika da razmenimo iskustva sa našim gostima na temu ekologije, a nadam se da će oni dalje širiti poruku. Festival nam pruža mogućnost da jednom godišnje sagledamo šta smo uradili u prethodnoj, i osmislimo zajedničke aktivnosti. Lokalnim ekološkim akcionim planom grad Kragujevac se trudi da drugačijim sistemom i načinom poslovanja napravi iskorak, a oblast ekološkog obrazovanja je jedan od prioriteta – istakao je Srđan Matović član Gradskog veća za životnu sredinu.

Kragujevac je napravio iskorak usvajanjem Lokalnog ekološkog akcionog plana do 2014 godine, u kome je ekološko obrazovanje među prioritetima. Ta oblast je jedan od stubova zaštite životne sredine, definisane nacionalnom strategijom održivog razvoja.

[singlepic id=566 w=150 h=200 float=right]

  • Ovde smo u svojstvu nekoga ko je nadležan za sprovođenje Nacionalne strategije održivog razvoja koja počiva na tri stuba znanju, socijalno društvenom razvoju, zaštiti životne sredine i očuvanju prirordnih resursa. Da bismo mogli da ostvarimo sve te ciljeve koje smo postavili, bez obrazovanja to nećemo moći. Zato smo tu da pružimo podršku mladima u stvaranju bolje budućnosti – rekla je Darinka Radojević, predstavnik Kabineta potpredsednika Vlade za evropske integracije.

[singlepic id=569 w=320 h=240 float=center]

Posetiocima sajma predstavljen je i Centar za ekološko obrazovanje i održivi razvoj koji je proslavio godišnjicu svog postojanja. Na izložbenim štandovima predstavila su se i gradska komunalna preduzeća Zelenilo i Čistoća.

[nextgen_cooliris id=40]

[issuu layout=http%3A%2F%2Fskin.issuu.com%2Fv%2Flighticons%2Flayout.xml showflipbtn=true autoflip=true autofliptime=6000 documentid=110124075714-9e4a88a9d89743ff97ca233fa5000185 docname=festival_ekoloskog_obrazovanja_2011 username=Stakleno_Zvono loadinginfotext=FESTIVAL%20EKOLOSKOG%20OBRAZOVANJA%202011 showhtmllink=true tag=skole width=420 height=148 unit=px]

You may also like...