Sajam ruralnog razvoja i žena u agrobiznisu

svecano-otvaranjeNa Šumadija sajmu u Kragujevcu otvoren je trodnevni Sajam ruralnog razvoja i žena u agrobiznisu, na kome će se do 31. januara, predstaviti više od 100 izlagača iz Srbije i Republike Srpske. Sajamsku manifestaciju, čiji je organizator Udruženje novinara za poljoprivredu Agropress, otvorio je pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Miloš Milovanović.

Miloš Milovanović

Tokom protekle godine USAID je u okviru agrobiznis projekta sa udruženjem Agropres organizovao obuke za preko 100 žena na temu veština i znanja u agrobiznisu na području 6 regiona u Srbiji. Nastavak podrške Agrobiznisu najavljen je i za ovu godinu.

 • Prvo što smo uradili je to da smo okupili žene iz ruralnih krajeva, kako bismo videli šta je to što one žele – istakao je Artur Flanagan viši

  Artur Flanagan viši savetnik u USAID-u

  Artur Flanagan viši savetnik u USAID-u

  savetnik u USAID-u, jer žene su uvek bile integralni deo poljoprivrede u Srbiji. Uvek postoji dobro tržište za tradicionalne proizvode, ali mi smo hteli da razvijeno biznis u poljoprivredi – kako kaže, da dobiju poslovne veštine. Želimo da pomognemo seoski turizam koji je u razvoju, a ulažemo velike napore u oblasti bezbednosti hrane koja će biti jako važna kada je u pitanju izvoz – dodaje on.

Srbija je već ostvarila pozitivan rezultat kada je u pitanju izvoz u Evropsku uniju, više je izveza poljoprivrednih proizvoda nego što je uvezla. USAID pomaže srpskim poljoprivrednim proizvođačima da svoje proizvode plasiraju na inostrano tržište, a glavni cilj im je da pojačaju izvoz na regionu Balkana.

Srbija mora da se pripremi za integraciju u Evropsku uniju i to će biti težak zadatak i zahtevaže strukturalne promene ako Srbija želi da iskoristi jedinstveno tržište EU. U tom cilju Evropska unija se obavezala da pomogne Srbiji u integraciji, a od 2000. godine je pomogla sa 70 miliona evra koji su upotrebljeni za implementaciju raznih projekata.

 • Ova pomoć će biti nastavljena i već je opredeljeno 30 miliona evra za oblast poljoprivrede u naredne dve godine – istakao je zamenik

  Zamenik šefa Delegacije Evropske unije- Adriano Martins

  Zamenik šefa Delegacije Evropske unije- Adriano Martins

  šefa Delegacije Evropske unije, Adriano Martins. Bitno je – dodaje on, da se zadrži trend ovih jako dobrih proizvoda koji imaju kvalitet i prođu na evropsko tržište. Ono što Srbija treba da uradi a to je da nastavi proizvodnju organske hrane.

Prateći sajamski program posvećen je seoskom turizmu, domaćoj radinosti i razvoju starih zanata u kojima žene imaju važnu ulogu. Zato će biti održani stručni skupovi o obrazovanju žena u poljoprivedi kao i o poljoprivrednoj mehanizaciji.

You may also like...