Rekonstrukcija Kostolca predviđa ekološke projekte

povrsinski-kop-kostolac

Predstavnici EPS-a, kostolačke termoelektrane i kineske nacionalne energetske kompanije potpisali predugovor o rekonstrukciji “Kostolca”, vredan 1,251 milijardu dolara. Kineski partner učestvuje u projektu sa oko 85 odsto ukupnih sredstava. Predugovor garantuje ostvarenje ekoloških projekta u Kostolcu.

Potpisivanje predugovora sa kinezima

Generalni direktor “Elektroprivrede Srbije” Dragomir Marković, predstavnik kineske elektroenergentske kompanije Simek Đin Čunšeng i direktor termoelektrane “Kostolac” Dragan Jovanović potpisali su predugovor za realizaciju paketa projekta za TE „Kostolac B”, čija je ukupna vrednost 1,251 milijardu dolara.

Paket projekat čine revitalizacija dva postojeća bloka B1 i B2 od po 350 megavata, odsumporavanja za ta dva bloka kao i projekat povećanja kapaciteta površinskog kopa “Drmno” na 12 miliona tona lignita godišnje uz izgradnju novog bloka B3, po sistemu “ključ u ruke”

  • Kada je reč o revitalizavciji postojećih blokova, oni kroz te projekte, koji će prvi krenuti, obezbeđuju, takođe dodatni kapacitet do 100 megavata- kaže Marković.

Potpisani predugovor predviđa da se 85 odsto posla finasira iz kredita koji će se realizovati preko Kineske Eksim banke, odnosno oko 1,060 milijardi dolara. Rok otplate je 15 godina sa fiksnom kamatom koja, neće biti veća od 3 odsto godišnje. Preostalih 15 odsto bila bi sredstva naručioca i korisnika.

Ministar rudarstva i energetike Petar Škundrić je na konferenciji za novinare ocenio da je reč o jednom od najvećih investicionih zahvata u predstojećem investicionom ciklusu u oblasti energetike u Srbiji i naglasio da taj projekat treba da unapredi stratešku saradnju između Srbije i Kine. On je izjavio da će osnovni ugovor biti potpisan u roku od dva meseca i to će biti osnova za dalje potpisivanje komercijalnih ugovora, po fazama.

Revitalizacija TE Kostolac B1 i B2, kao i projekat odsumporavanja na njima, trebalo bi da se završi u roku od 30 meseci. Više detalja o proširenju kapaciteta površinskog kopa Drmno na 12 miliona tona i gradnji novog bloka biće poznato posle završetka Fizibiliti studije, pošto se kao mogući rok tog projekta pominje 2015. godina.

Ministar je izrazio očekivanje da će realizacija projekata u Kostolcu početi u toku ove godine.

You may also like...